Ilustracija, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

ODRASLE U RAZLIČITIM ZEMLJAMA: Naučnici proučavali BLIZNAKINJE razdvojene u DETINJSTVU, evo šta su OTKRILI!

Sestre su se rodile u Južnoj Koreji 1974. godine, a razdvojene su kada su imale dve godine, nakon što se jedna od njih izgubila na pijaci

Objavljeno: 10.05.2022. 12:17h

Naučnici su iskoristili retku priliku kako bi proučili sličnosti i razlike kod identičnih bliznkinja koje su razdvojene u ranom detinjstvu i koje su odgajane u različitim zemljama.

Iako su ranija istraživanja pokazala da je koeficijent inteligencije u velikoj meri nasledan (do 80 posto) i da jednojajčani blizanci obično imaju sličan IQ, u ovom slučaju stvari su bile značajno drugačije, odnosno zabeležena je razlika od 16 bodova.

Bliznakinje su delile i mnoge slične karakteristike, ali ova primetna razlika u kognitivnim sposobnostima ukazuje na to da bi trebalo dodatno preispitati koliko naša inteligencija zavisi od gena, a koliko od okruženja u kom smo odgajani, piše Sajens alert.

Bliznakinje na plaži foto: Profimedia

Izgubila se na pijaci

"Primetili smo jasne sličnosti u karakteru, nivou samopoštovanja, mentalnom zdravlju i zadovoljstvu poslom. Ali, za razliku od prethodnih istraživanja, uočili smo značajne razlike u rezultatima opšte inteligencije i neverbalnog zaključivanja", naveli su naučnici u svom istraživanju.

Sestre su se rodile u Južnoj Koreji 1974. godine, a razdvojene su kada su imale dve godine, nakon što se jedna od njih izgubila na pijaci. Roditelji su je bez uspeha tražili.

Izgubljena devojčica je završila u bolnici udaljenoj 160 kilometara od kuće i potom ju je usvojio par iz SAD. Bliznakinja koja je odrastala u SAD je dala uzorak svoje DNK kako bi se putem njega lakše pronašla njena davno izgubljena sestra. Ponovo su se srele 2020. godine.

Bliznakinje foto: Profimedia

Bliznakinja iz Južne Koreje imala viši IQ

Uprkos brojnim sličnostima, bliznakinja koja je odrasla u Južnoj Koreji imala je značajno veći nivo perceptivnog zaključivanja i brzine obrade podataka. Mada je sestra odrasla u Americi imala tri potresa mozga u odrasloj dobi - zbog kojih se, kako je sama rekla, oseća kao "drugačija osoba", nemoguće je znati sa sigurnošću koliko je to uticalo na rezultate u kognitivnim testovima.

Naučnici navode da treba uzeti u obzir i da su sestre odrastale u dosta različitim okolnostima. Ne samo da su odgajane u različitim zemljama nego je sestra iz SAD odrastala u domu u kojem je bilo više sukoba i manje slobode u poređenju sa sestrom iz Južne Koreje.

"Bliznakinje su odgajane u vrlo različitim sredinama, ne samo u različitim zemljama i kulturama", naveli su naučnici.

Bliznakinjefoto: Profimedia

Sličnosti u osobinama

Studija ipak pokazuje da jednojajčani blizanci imaju neke iste karakteristike, čak i u slučaju da odrastaju u različitim porodicama. Obe sestre su, na primer, imale visoke rezultate u pogledu nivoa samosvesti i samopoštovanja.

Uopšteno govoreći, SAD su više individualističke i manje kolektivističke u pogledu nacionalne kulture u poređenju sa Južnom Korejom. Istraživači smatraju da su ove kulturne razlike verovatno imale uticaj na neke od prijavljenih rezultata ličnosti.

Naučnici kažu da će zbog sve dostupnijih DNK testova u narednim godina doći do većeg broja spajanja davno izgubljenih blizanaca, što će im omogućiti detaljniju analizu njihovih sličnosti i razlika.

"Važno je pronaći što više ovakvih slučajeva. Još uvek nam nisu u potpunosti jasni mehanizmi putem kojih geni utiču na naše ponašanje", rekla je autorka studije, evolutivni psihilog Nensi Segal sa Kalifornijskog univerziteta.

(Espreso)