Foto: Shutterstock

DETINJSTVO

KOLIKO JE ULOGA BAKE I DEKE VAŽNA? Posle saveta psihologa češće ćete decu OSTAVLJATI RODITELJIMA

- Uloge u porodici bi trebalo da budu jasno definisane kako se deca ne bi zbunjivala, a glavni vaspitači trebalo bi da budu roditelji, a ne bake i deke - kaže za Ona psiholog Ana Popović.

Objavljeno: 06.05.2022. 20:09h

Na vaspitanje dece ne utiču samo roditelji, već i ostali članovi porodice, a posebno bake i deke.

Međutim, dešava se neretko u mnogim porodicama da bake i deke pokušavaju da preuzmu ulogu "glavnog vaspitača" na sebe i da postavljaju pravila po kojima bi, prema njihovom mišljenju, trebalo vaspitavati decu.

- Uloge u porodici bi trebalo da budu jasno definisane kako se deca ne bi zbunjivala, a glavni vaspitači trebalo bi da budu roditelji, a ne bake i deke - kaže psiholog Ana Popović.

Kako navodi, za zdrav razvoj dece je vrlo značajna ta bezuslovna ljubav koju dobijaju od baka i deka, ali da roditelji njihovih roditelja moraju biti svesni svoje uloge.

foto: Profimedia

- Bake i deke su tu da vole i da maze decu, da pomognu roditeljima, ali bi, što se vaspitanja tiče, trebalo da poštuju pravila koja roditelji postavljaju - objašnjava terapeut.

Kada šteta može da bude veća od koristi

Popović ističe da je važno da se poštuju principi koje su postavili roditelji i da se deci ne popušta, ako recimo tata i mama kažu da nema slatkiša ili ako je zahtev da dete u određeno vreme ide na spavanje.

- Naši roditelji bi trebalo da shvate da su oni završili sa postavljanjem pravila u vaspitanju kada su vaspitavali nas, odnosno svoju decu i da bi kod unučića trebalo da poštuju principe vaspitanja njihove dece - kaže Popović.

Na pitanje zašto se nekada bake i deke "mešaju" u vaspitanje dece i kakvu poruku time šalju unučićima, psiholog kaže:

foto: Profimedia

- Deke i bake to nekada rade nesvesno zato što nisu možda "zadovoljni" time kako su vaspitali svoju decu, pa smatraju da imaju pravo da tu "grešku" isprave na unucima. Ili, pak, misle da su oni sada iskusniji pa bolje znaju šta i kako bi trebalo, jer su već vaspitali jednu generaciju. Nekada umeju čak i da kritikuju svoju decu pred unucima, a da ne shvataju da ruše autoritet svoje dece, čime čine štetu i deci i svojim unucima - kaže sagovornica Ona.rs.

Ona ističe da deca kada slušaju bake i deke kako kritikuju njihove roditelje, u početku osećaju zbunjenost i potrebu da odbrane mame i tate, a u kasnijem periodu, u pubertetu i adolescenciji to i te kako mogu da zloupotrebe.

- Oni to u pubertetu, koji je inače osetljiv period za odnose sa roditeljima i te kako umeju da zloupotrebe, pa se onda neretko dešava da imaju ozbiljne konflikte sa roditeljima, a onda i bake i deke odjednom zaključe kako dete baš i nije onako fino i vaspitano kako su oni očekivali - navodi terapeut.

(Espreso/Ona.rs)