SARMA PO STARINSKI: Omiljeno srpsko jelo spremite NA OVAJ NAČIN i raspametićete ukućane (RECEPT)
Foto: Printscreen Youtube / Serpica Recepti

NJAM NJAM

SARMA PO STARINSKI: Omiljeno srpsko jelo spremite NA OVAJ NAČIN i raspametićete ukućane (RECEPT)

Ili ovako, ili nikako.

Objavljeno:

Spremite omiljeno jelo svih Srba na tradicionalni način, pomalo drugačiji, i vaši ukućani će doslovno odlepiti za njima.

Sastojci

- 1 lonac ili šerpa zapremine 8-10l

- 2-3 glavice kiselog kupusa/zavisi od veličine

- 600g mlevenog svinjskog mesa

- 600g mlevenog junećeg mesa

- 600g suvih rebara

- 300g suve slanine

- 2 glavice crnog luka

- 100g pirinča

- 1 supena kašika soli

- 1 kašičica tucane slatke paprike

- 2 kašičice mlevenog bibera

- 2 jajeta

- 50+120ml ulja

Priprema

1.

Isprati cele glavice kiselog kupusa /ne listove posebno/. Odvojiti listove i svakom nožem istanjiti koren.

2.

Na 50ml ulja ispržiti sitno iseckani crni luk. U omekšali luk dodati mleveno meso. Pržiti dok meso ne promeni boju.

Skinuti sa šporeta, pa dodati dobro oprani pirinač, so, slatku tucanu papriku i mleveni biber.

Prohladjenom mesu dodati dva jajeta.

1 / 7 Foto: Printscreen/Youtube/CooKing

3.

Na dno lonca poredjati kožu od suve slanine. Preko nje listove kupusa. Tu mogu i oni manji, pocepani, svi koji nisu lepi za uvijanje sarme.

4.

Filovati listove mesom i savijati sarme kako ste već naučili.

5.

Redjati sarme, preko njih slaninu i suva rebra. Bude 3 reda sarme i 2 reda suvog.

6.

Poslednji red neka bude sarma, a preko nje 2-3 lista kupusa. Sada preliti sa 120ml ulja. Polako naliti hladnom vodom, ali da ne predje preko listova kupusa. Neka listovi budu na suvom.

7.

Staviti plitki tanjir odozgo /kao na slici/, poklopiti i kuvati na tihoj vatri 8 sati.

Povremeno prodrmati lonac i proveriti tečnost. Toplu vodu dodati samo u slučaju, kada malo pritisnete tanjir, a tečnost se sa strane ne vidi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.