Espreso anketa, Foto: Espreso

praznik

PITALI SMO BEOGRAĐANE DA LI SLAVE POSAN ILI MRSAN ĐURĐEVDAN: Crkva kaže jedno, a evo šta OČEKUJU GOSTI (VIDEO)

Đurđevdan i Vaskrs su praznici koji se svake godine proslavljaju sa kratkom vremenskom razlikom, te se dešava da se građani zbune kada bi i kako trebalo postiti posle Vaskrsa

Objavljeno: 06.05.2022. 19:59h

Danas vernici pravoslavne veroispovesti slave Đurđevdan.

S obzirom na to da se ovaj praznik ovde godine pao u petak, mnogima nije jasno da li se proslavlja sa mrsnom ili posnom trpezom i da li se danas uopšte posti.

Po pravoslavlju, praznici kao što je Nikoljdan svake godine svake godine se proslavljaju sa posnom trpezom i to pravilo je uvek bez izuzetaka, s obzirom na to da ranije pre tog dana počinje Veliki Božićni post.

Đurđevdan i Vaskrs su praznici koji se svake godine proslavljaju sa kratkom vremenskom razlikom, te se dešava da se građani zbune kada bi i kako trebalo postiti posle Vaskrsa.

Zabunu stvara prva sedmica posle Vaskrsa koja se naziva se Svetla nedelja, koja se smatra produžetkom praznika. Ova nedelja naziva se i trapava sedmica tokom koje se ne poste ni sreda ni petak. Da se Đurđevdan pao prošle "trapave" sedmice, tačnije prošlog petka, bio bi mrsan. Isto važi i za druge slave, nakon četiri velika posta.

Pitali smo Beograđane da li slave Đurđevdan i šta misle, da li se na trpezama domaćina danas nalazi posna ili mrsna hrana.

Ja danas ne slavim, ali kako sam čula i od svojih predaka, svaka slava koja pada u sredu i petak se slavi posna. To i sveštenici govore. Ja proslavljam Svetog Stevana 9. januara i moja slava nikada ne pada posna jer se slavi 3. dana Božića. Sveštenici govore da ukoliko hoćeš da slaviš slavu, slavi je po pravoslavlju i zato bi danas trebala biti posna slava.

Sagovornica Espreso foto: Espreso

Jednu našu sagovornicu smo podsetili da je danas petak, tako da je i njoj takođe bilo logično da je današnja slava posna:

Danas je petak, znači trebalo bi da bude posno.

Sagovornica Espresafoto: Espreso

I druga naša sagovornica je istog stava.

Posna je slava, jer je petak.

Sagovornica Espresafoto: Espreso

Kako su domaćini koji proslavljaju današnji praznik kao krsnu slavu u svojim kućama, i pripremaju trpezu za svoje goste, nažalost nismo mogli da naiđemo na građane koji danas slave, ali pitali smo naše sagovornike da li će danas ići nekome u goste.

To nije moja slava, ali imam prijatelje koji danas slave i ja sam im već čestitala. Danas neću moći da idem na slavu, a inače sam išla svake godine kod prijateljice.

A na pitanje da li misli da se danas Đurđevdan proslavlja kao posan ili mrsan, sagovornica je rekla da bi trebao da bude posan jer se pada u petak.

Sagovornice Espresafoto: Espreso

Naišli smo i na prolaznike koji su suprotnog mišljenja.

Ja danas ne slavim, ali idem na slavu. Očekujem da ću kod domaćina naići na mrsnu trpezu jer mislim da se nedelju dana posle Ukrsa ne posti. Mislim da je to razlog zašto je danas Đurđevdan mrsan iako je petak.

Sagovornica Espresa foto: Espreso

Crkveno pravilo da se današnji praznik proslavlja sa posnom tprezom kako i većina naših sagovornica kaže. Svakako ako imate te nedoumice, najbolje je da proverite u crkvenom kalendaru ili se posavetujete sa lokalnim sveštenikom.

U crkvenom kalendaru piše "Bolje je ne slaviti, nego praviti javnu sablazan i navoditi na grijeh druge (goste) da mrse na veliki praznik u vrijeme kada crkva naređuje post".

( Espreso )