Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

ZAŠTO NIJE DOBRO PITI VINO I PIVO NA VELIKI PETAK?

Ne treba organizovati nikakvo veselje, niti slušati muziku, budući da je ovo najtužniji hrišćanski praznik

Objavljeno: 22.04.2022. 13:14h

Danas se obeležava Veliki petak, dan kada je Isus Hristos razapet na krstu na Golgoti. Ovaj praznik je dan velike žalosti, te se obeležava strogim postom, uzdržavanjem od veselja i proslava, a prema tradiciji na ovaj dan se ne rade nikakvi poslovi, ni u polju, ni u kući.

Na ovaj veliki praznik ne služi se liturgija u crkvama, osim ako se ne poklopi sa praznikom Blagovesti. Od Velikog četvrtka do Vaskrsa se na crkvama ne oglašavaju zvona, jer su ona u pravoslavnoj veri znak radosti.

Narodna verovanja i običaji

Veliki petak je u kalendaru obeležen crvenim slovom, te se ne rade nikakvi poslovi. Žene na ovaj dan nikako ne smeju da uzmu iglu u ruke, jer se veruje da će im se na rukama pojaviti plikovi.

Na ovaj praznik se strogo posti, bez ribe i ulja, čak je poželjno ne jesti ništa, a u kući se ne loži vatra. Strogo je zabranjeno piti vino, jer je ono simbol nevino prolivene krvi Isusa Hrista. Hleb se nikako ne mesi. Prema narodnom verovanju, ovaj dan je najbolji za kalemljenje voća.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/Youtube/DaveHax
FOTO: Printscreen/Youitube/ Bokina kuhinja

O upotrebi piva u Svetoj nedelji, mišljenja imaju tendenciju da se razdvoje. S jedne strane, to je neka vrsta alkoholnog pića. Sa druge strane, pivo se tretira kao vitak proizvod. U svakom slučaju, strogo zabrana crkve za pivo ne postoji. A ako imate potrebu za ovim pićem, možete se malo olakšati veličinom malog stakla.

Ne treba organizovati nikakvo veselje, niti slušati muziku, budući da je ovo najtužniji hrišćanski praznik.

U zaključku, želim napomenuti: bez obzira što je čovek pio na Veliki petak, piće ne bi trebalo da utiče na njegovo moralno ponašanje tog dana.

(Espreso)