Meso, Foto: Printscreen/Youtube/leckere Küche

zapamtite to

NIKADA VIŠE NEMOJTE DA ODMRZAVATE MESO NA OVAJ NAČIN: Ugrožavate sebi ZDRAVLJE, posebno važi za SLANINU I KOBASICE

Čak i ako mu je centar i dalje smrznut, bakterije se mogu razmnožavati na odmrznutom delu toplijem od 4 stepena Celzijusa

Objavljeno: 21.04.2022. 18:28h

Zamrzavanje mesa je jednostavan način da se produži njegov rok trajanja. Međutim, kako ne biste sebi naškodili, morate znati kako ih kasnije odmrznuti. Mnogi ljudi prave grešku koja bi mogla da ih košta njihovo zdravlje. Pogledajte kako to učiniti bezbedno.

FOTO: Printscreen/Youtube/VRATA ZDRAVLJA
FOTO: Printscreen/Youtube/VRATA ZDRAVLJA
FOTO: Printscreen/Youtube/VRATA ZDRAVLJA
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/Youtube/EKSPLOZIJA

Stručnjaci savetuju da je najbolji način odmrzavanja mesa ostaviti ga u frižideru preko noći. Što je ovaj proces sporiji, to bolje. Loša ideja je, na primer, staviti zamrznuti komad u toplu vodu. S druge strane, takođe je jako loša ideja ostaviti meso na sobnoj temperaturi nekoliko sati.

foto: Profimedia

USDA (Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država) ističe da meso treba držati na sigurnoj temperaturi tokom odmrzavanja. To znači da ne bi trebalo da bude više od 40 stepeni Farenhajta, što je oko 4 stepena Celzijusa. Kad je toplije, bakterije imaju idealne uslove za razmnožavanje, što dovodi u opasnost naše zdravlje.

foto: Profimedia

Nikada ne odmrzavajte meso na pultu ili u toploj vodi. Čak i ako mu je centar i dalje smrznut, bakterije se mogu razmnožavati na odmrznutom delu toplijem od 4 stepena Celzijusa.

Ako morate brzo da odmrznete meso, u tu svrhu možete koristiti mikrotalasnu pećnicu. Zapamtite, međutim, da ih morate odmah skuvati ili ispržiti. Još jedan siguran, iako dugotrajan način odmrzavanja je potapanje mesa u hladnu vodu. Svakih pola sata treba ga zameniti svežim.

Vredi znati da u mnogim slučajevima ne morate odmrzavati meso pre kuvanja. Međutim, zapamtite da će vam pripremanje možda potrajati duže.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Koliko dugo se meso može zamrznuti?

Morate biti svesni da zamrzavanje ne sprečava kvarenje proizvoda. To samo produžava rok upotrebe i odlaže proces kvarenja. Takođe je vredno znati da nije svako meso isto. Slanina ili kobasica mogu se držati u zamrzivaču mnogo kraće nego, na primer, kotleti ili odresci.

Slanina se može najkraće zamrznuti, jer bude dobra samo mesec dana. 1-2 meseca smrznute kobasice, hrenovke, šunka iz konzerve mogu biti duže malo zamrznuti bez štete po zdravlje.

(Espreso / Najžena)