OVO MESO JE UBEDLJIVO NAJZDRAVIJE! Sve ostalo možete da izbegavate
Meso, Foto: Profimedia

ako ste se pitali

OVO MESO JE UBEDLJIVO NAJZDRAVIJE! Sve ostalo možete da izbegavate

Da li neku vrstu mesa treba izbaciti iz ishrane i zašto?

Objavljeno:

Meso je još od davnina predstavljalo jednu od osnovnih i strateških namirnica svakog čoveka.

To je zato što je meso neophodno ljudskom organizmu da bi se pravilno razvilo i funkcionisalo. Međutim, jedna od najvećih dilema svih ljubitelja mesnih namirnica jeste – koje meso je najzdravije? Odnosno koje meso treba više, a koje manje jesti? Šta je bolje – crveno ili belo meso? Da li neku vrstu mesa treba izbaciti iz ishrane i zašto?

Iako se u poslednje vreme diže velika fama i pravi podela na zdravo i nezdravo meso, treba istaći da ovo uopšte nije tačno. Štaviše, pojedinci pogrešno sugerišu da se mesa u potpunosti treba kloniti kada je ishrana u pitanju. Ovakvim i sličnim uverenjima ne treba verovati. Naime, dokazano je da je meso preporučljiva i korisna namirnica koja na brojne načine blagotvorno utiče na zdravlje i vitalnost organizma.

Koje meso je najzdravije? Ono koje zadovoljava sve nutritivne i zdravstvene potrebe

Da bismo odgonetnuli koje meso je najzdravije, prethodno treba znati kakve su njene zdravstvene vrednosti. Drugim rečima, treba znati zbog čega je upravo kvalitetno meso jedan od najvažnijih obroka u čovekovoj ishrani i koje koristi čovek ima od njega. Pre svega meso je najvažniji i najbolji izvor kompletnog proteina. To znači da je sastav esencijalnih amino kiselina u mesu potpun i celovit, što je jako bitno za pravilan razvoj mišića.

S druge strane, protein utiče i na održavanje zdravih hrskavica, ligamenata, kostiju, kože, noktiju i kose. Takođe, meso je bogato gvožđem, kalcijumom i cinkom – mineralima koji poboljšavaju rad imunog sistema. Naravno, meso je najbolji izvor kompleksa B vitamina: tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6 i, naravno, vitamin B12. Upravo vitamin B12 iz mesa pomaže normalnom funkcionisanju mozga i, samim tim, celokupnog nervnog sistema.

Mnogobrojna istraživanja su dokazala i da meso poboljšava vid i varenje, a unošenjem mesa se lakše kontroliše težina tela, kao i nivo šećera u krvi.

Piletina i riba – Nizak nivo masti za savršeno funkcionisanje organizma

Iako je svako meso zdravo samo po sebi, kao “kraljice” zdravlja od mesnih namirnica navode se piletina i riba. To je zato što i piletina i riba prirodno sadrže nizak nivo masti u sebi. Drugim rečima, ove dve mesne namirnice smanjuju nivo holesterola u krvi. Pre svega, pileće meso, pored niskog sadržaja masti, poseduje i visok nivo proteina. Smatra da se da 100 grama pilećih grudi (belo pileće meso) sadrži čak 31 gram proteina. Naravno, od piletine se mogu, pored hranljivih, praviti i izuzetno ukusni obroci poput pilećeg paprikaša ili sočne piletine.

1 / 9 Foto: Bakina kuhinja

Činjenica je da sve veći broj ljudi danas konzumira ribu i riblje proizvode. Što i ne treba da čudi, jer riblje meso predstavlja jednu od najzdravijih namirnica. Riba je bogata omega 3 masnim kiselinama koje su od ključnog značaja za normalan rad organizma. Riblje meso značajno smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara, kao i od autoimunih bolesti. Ribe sa većim postotkom masti, poput lososa, sadrže i vitamin D koji se retko može naći u drugim namirnicama. Ovo su samo neke od zdravstvenih koristi redovnog korišćenja ribljih proizvoda u ishrani.

Koje meso je najzdravije? Govedina i teletina kao sjajan izvor zdravih masti

Jedan od osnovnih makronutrijenta, bez kojih organizam ne bi mogao da funkcioniše pravilno, jesu masti.

Uprkos netačno uvreženom mišljenju da ih treba redukovati iz ishrane, masti, kao rezervne zalihe energije, neophodne su svakom čoveku. Upravo masti, pored ugljenih hidrata, snabdevaju telo neophodnom energijom, podstiču razvoj ćelija i čuvaju naše organe.

Ovo vam govorimo zato što su ubedljivo najbolji izvori masti govedina, svinjetina, junetina i teletina.

Meso
foto: Printscreen/Youtube/Taste Show

Pored masti, ove mesne namirnice takođe su bogate proteinom, ali i brojnim mineralima poput selena, kalijuma, mangana i magnezijuma. Ono što mnogi previđaju, kada su govedina i teletina u pitanju, jeste da ove mesne namirnice obezbeđuju organizmu idealan unos L-karnitina. Ova amino kiselina je jedan od najvećih sagorevača masti, povećava izdržljivost prilikom napora, dok istovremeno poboljšava produktivnost mozga i srca. Bitno je napomenuti da dovoljan unos svinjskog mesa smanjuje mogućnost nastanka anemije.

Stoga, ako se pitate “koje meso je najzdravije” – među njima svakako spadaju svinjetina, junetina, govedina i teletina. Od ovih mesnih namirnica možete praviti najukusnije obroke poput faširanih šnicli ili junećeg gulaša.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.