Tahini, Foto: Printscreen/Youtube/ Downshiftology

savršenstvo ukusa

Osobe u ovakvom stanju ne bi smele jesti tahini

Po želji, stavite malo soli, pa pastu sipajte u teglu, dobro je zatvorite i čuvajte na hladnom mestu.

Objavljeno: 18.04.2022. 10:23h

Ovaj namaz može da napravite i u kućnoj radinosti, i to u dve varijante - od sirovog susama i od onog koji ste malo ispekli na suvom tiganju.

Pasta od susama, toliko popularna u zemljama Mediterana, lagano je osvojila i ovdašnje tržište. Pored toga što je blagog ukusa, zbog čega se lako kombinuje sa drugim namirnicama, tahini je izuzetno zdrav, a uz to se i lako priprema.

Specijalista nutricionista-dijetetičar i sanitarni inženjer Dušanka Lacmanović otkriva pet razloga zbog kojih bi tahini trebalo uvrstiti u svakodnevnu ishranu.

- Tahini se pravi od sirovog ili blago prženog susama i malo ulja, i preporučljiv je svima, osim osobama koje imaju alergiju na susam - kaže nutricionista Lacmanović.

- Ukoliko nemate alergijsku reakciju na ovo seme puno blagotvornih ulja, konzumiranje tahinija iz dana u dan izuzetno će prijati vašem organizmu. Važno je samo da ne preterate sa količinom, jer je tahini zbog prisustva ulja vrlo kaloričan.

1. Čuva zdravlje srca

foto: Profimedia

Ona navodi da svakodnevno konzumiranje tahinija doprinosi boljoj kontroli masti, kao i smanjenju nivoa lošeg holesterola. Zbog toga je ovaj namaz dobar za srce.

2. Čuva gustinu kostiju

- Susam je prirodni izvor kalcijuma i kao takav posebno je koristan za očuvanje gustine koštane mase - kaže nutricionista Lacmanović.

Sličan efekat daju i suve šljive, zeleno lisnato povrće, kao i pojedini mlečni proizvodi.

3. Ublažavaupalne procese

Zapaljenski proces je u korenu većine hroničnih bolesti. Loša ishrana, siromašna nutrijentima i bogata takozvanim praznim kalorijama, destruktivno deluje na ćelije, dok namirnice koje sadrže antioksidanse i fitonutrijente smanjuju dejstvo slobodnih radikala i suzbijaju upale.

- Sezamin i sezamolin su polifenoli koji se nalaze u susamovom semenu. Oni pomažu da nivo upalnih procesa u organizmu bude manji - navodi naša sagovornica.

4. Štiti kožu

Susam je bogat vitaminom E koji odlaže pojavu bora i fleka na koži.

- U pasti od susama ima cinka i gvožđa koji su važni za lepotu kože. Takođe, cink podstiče proizvodnju kolagena, pa otud osobe koje svakodnevno konzumiraju namirnice bogate cinkom i vitaminom E imaju lepu, baršunastu i čistu kožu - otkriva nutricionista.

5. Odličan je pre treninga

Odavno se vode polemike šta bi trebalo jesti pre odlaska na trening, a koje su namirnice dobre za izgradnju i brži oporavak mišića po završetku treninga. Tahini, odnosno pasta od susama spada u kategoriju namirnica koje bi trebalo jesti pre odlaska u teretanu ili na džoging.

U oba slučaja biće vam dovoljno po 200 grama susamovog semena i dve supene kašike maslinovog ulja. Zarad poboljšanja ukusa možete da dodate prstohvat soli kada tahini već bude gotov.

Susamovo seme (sirovo ili blago ispečeno na suvom tiganju) preručite u blender, dodajte dve kašike maslinovog ulja i miksajte dokle god ne dobije kremastu strukturu. Po želji, stavite malo soli, pa pastu sipajte u teglu, dobro je zatvorite i čuvajte na hladnom mestu.

Tahini možete da poslužite uz sveže povrće, pirinčane pločice, granolu, tost...

- Pored toga što će obezbediti energiju, pasta od susama će obezbediti dovoljno magnezijuma koji sprečava grčenje mišića, gvožđa za transport kiseonika kroz organizam prilikom izlaganja većim fizičkim naporima, kao i proteina za jačanje i obnovu mišića posle treninga - objašnjava Lacmanović.

Samo četiri kašike tahinija uz sveže povrće pre odlaska na trening biće dovoljno kaloričan obrok da bi mišići s lakoćom podneli napore kojima će biti izloženi.

Napravite sami tahini pastu

Tahini možete kupiti u većini prodavnica zdrave hrane. Takođe, ovaj namaz može da napravite i u kućnoj radinosti, i to u dve varijante - od sirovog susama i od onog koji ste malo ispekli na suvom tiganju.

(Espreso/Ona)