Ilustracija, Foto: Printscreen / Youtube

kačamak

KAČAMAKU JOŠ NIKO NIJE ODOLEO! Neki ga VOLE slanog, a neki SLATKOG - zavisi iz kog ste MESTA!

Ovo originalno, ukusno i zdravo jelo, bez glutena, masti i konzervansa priprema se vrlo jednostavno kod kuće, na starinski način.

Objavljeno: 04.04.2022. 17:51h > 09:14h

Dok je u nekim delovima Srbije podrazmevano da se kačamak jede sa sirom i jogurtom, neretko i slaniom, u drugim delovima nezamislivo je da kačamak bude slan. Neki ga jednostavno jedu sa šećerom i mlekom.

Kačamak je specijalitet s ukusom tradicije: ko ga nije probao, ne zna koliko vredi i koliko je ukusan. Sadrži visok sadržaj vlakana i zato je višestruko dobro za zdravlje: čisti masne naslage na krvnim sudovima, reguliše probavu, ubrzava metabolizam, a veruje se i da povoljno utiče na dugovečnost.

U davna vremena kačamak se pripremao samo za praznike i povodom seoskih slava. Pravio se od domaćeg, krupnije mlevenog kukuruznog brašna, žutog ili belog, zavisno od podneblja u kom se pravi. Služi se i topao i hladan. Neki ga jedu kao ceo obrok, naprimer za doručak, dok ga drugi koriste kao prilog uz ručak.

Najjednostavniji način da pripremite tradicionalan kačamak:

Ovo originalno, ukusno i zdravo jelo, bez glutena, masti i konzervansa priprema se vrlo jednostavno kod kuće, na starinski način.

FOTO: Printscreen Youtube / Milan Strasni 2
FOTO: Printscreen Youtube / Milan Strasni 2
FOTO: Printscreen Youtube / Milan Strasni 2
FOTO: Printscreen Youtube / Milan Strasni 2

U dublju posudu sipati vodu i so i sačekati da proključa. Onda dodati odgovarajuću količinu brašna tako da se napravi kupa, ali ne mešati, već tanjom oklagijom napraviti rupu u sredini, nalik vulkanskom grotlu. Ostaviti da krčka na tihoj vatri desetak minuta. Kada se brašno potopi u vodi, isključiti ringlu i kratko ostaviti „da se masa smiri”. Skloniti sa šporeta i energičnim pokretima mešati sve dok se ne razbiju sve grudvice. Veća gustina postiže se dodavanjem brašna, slično kao kada se kuva griz.

Bonus video:

(Espreso/Magazin Novosti)