Ilustracija, Foto: Aleksandra Čolić

BOMBA ZA IMUNITET

OVO POVRĆE JE NAJBOLJE ZA DETOKSIKACIJU JETRE: Retko kad ga spremate KAO GLAVNO JELO, a puno je VITAMINA A

Počnite da ga pripremate češće i kao glavno jelo…

Objavljeno: 02.04.2022. 22:10h

Za zdravu kožu, kosu i vitalnost neophodno je unositi dovoljno vitamina i minerala kojih ima najviše u voću i povrću. Šargarepa je definitivno povrće koje se ne konzumira u dovoljnim količinama ukoliko se uzme u obzir da je veoma zdravo.

Redovno konzumiranje šargarepe:

štiti vid podstiče probavu i rad jetre čuva zdravlje srca i krvnih žila jača imunitet pomaže kod proliva poboljšava izgled kože čisti organizam

Popravlja vid

Najvažniji uticaj koju šargarepa ima na naše zdravlje je to što pozitivno utiče na vid. Ovo povrće obiluje vitaminom A.

Protiv visokog pritiska

Šargarepe se naročito preporučuju osobama koje imaju povišen krvni pritisak i pate od srčanih oboljenja. One sadrže beta-karoten, alfa-karoten i lutein, koji su antioksidansi koji regulišu nivo holesterola.

Šargarepe su odlične za oralno zdravlje. Dok grickate ovo hrskavo povrće, skidate ostatke hrane sa zuba i negujete desni. Pored toga, šargarepa podstiče lučenje pljuvačke koja vraća nivo kiselosti u ravnotežu i sprečava pojavu karijesa. Ovo povrće je takođe bogato vitaminom C koji deluje pozitivno na zdravlje zuba i desni.

FOTO: Zoran Jevtic
FOTO: Zorana Jevtić
FOTO: Emilija Jovanović

Detoksikuje jetru

Ovo ukusno povrće može zaštititi vašu jetru od toksina. Visok nivo vitamina A u šargarepi igra važnu ulogu u izbacivanju otrova iz organizma. Pored toga, šargarepea smanjuje masne naslage u jetri, dok vlakna pomaže u čišćenju jetre.

Recept za ćušpajz od šargarepe

1 glavica crnog luka 2 čena belog luka 2 šargarepe 200 g graška 250 g boranije 3 krompira ½ kašike brašna ½ kašike slatke začinske paprike 1 kašika suvog biljnog začina malo bibera 100 ml kuvanog soka od paradajza peršun

Priprema:

Crni i beli luk sitno iseckajte i propržite na ulju. Nakon toga dodajte iseckanu šargarepu i krompir, pa grašak i boraniju.

Nalijte vodom i sipajte sok od paradajza. Kuvajte dok povrće ne omekša. Nakon toga napravite zapršku od ulja, brašna i začinske paprike. Prelijte ćušpajz, pospite iseckanim peršunom i začinite po ukusu.

(Espreso / Krstarica)