Ilustracija, Foto: Profimedia

RAT U UKRAJINI

"DIJAMANTSKI RAT" JE NA POMOLU: Evropa uvodi sankcije Rusiji, ali ovo izostavlja

U prethodnom paketu sankcija, EU je uvela zabranu izvoza evropske luksuzne robe u Rusiju, uključujući dijamante

Objavljeno: 30.03.2022. 19:51h

Dijamanti nisu najbolji prijatelj Belgije. Ustvari, drago kamenje dovodi zemlju u rizik od sukoba sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Zelenski, koji će se obratiti belgijskom parlamentu u četvrtak, stekao je reputaciju čoveka koji se direktno hvata u koštac sa neprijatnim istinama, bilo da to znači da optužuje Nemce da favorizuju poslovne interese u odnosu na etiku ili da otvoreno dovodi u pitanje čiju stranu je mađarski premijer Viktor Orban odabrao u ratu Ukrajine i Rusije.

Viktor Orbanfoto: Profimedia

Кada je reč o Belgiji, parlamentarci su spremni da će se bivši komičar fokusirati na uvoz ruskih neobrađenih dijamanata u belgijski grad Antverpen, od čega profitira "Alrosa", preduzeće u delimičnom vlasništvu države.

Dijamanti možda ne finansiraju rat u istoj meri kao kupovina ruskog nafte i gasa od strane Evrope, ali teško da su nešto što Zelenski može da ignoriše, piše "Politiko".

Rusija je najveći svetski izvoznik neobrađenih dijamanata. Prošle godine je izvezla neobrađene dijamante u vrednosti od 1,8 milijardi evra u drugi po veličini grad u Belgiji, što Antverpen čini najznačajnijom destinacijom za izvoz dijamanata iz Rusije.

U prethodnom paketu sankcija, EU je uvela zabranu izvoza evropske luksuzne robe u Rusiju, uključujući dijamante.

Ali, političari i aktivisti pritiskaju EU da ode korak dalje.

Ogromnu većinu ruskih dijamanata kopa "Alrosa". Izvršni direktor Sergej Sergejevič Ivanov i njegov otac Sergej Borisovič Ivanov, bivši šef kabineta ruskog predsednika Vladimira Putina, već su na američkoj listi sankcija, ali ne i na evropskoj. Ukupno, "Alrosa" je rekla da je 2021. zaradila četiri milijarde dolara od prodaje sirovih dijamanata.

foto: Profimedia

SAD su takođe ograničile uvoz neobrađenih dijamanata iz Rusije. Nevladina organizacija "Justice & Paix" sada želi da EU sledi njihov primer. Zahtev nevladine organizacije podržavaju belgijski Zeleni, koji su trenutno u vladi.

- Rusija dobija novac od prodaje nafte i gasa, ali i od prodaje dijamanata. Ne želimo da indirektno finansiramo bombardovanje ukrajinskih škola i bolnica - rekao je belgijski poslanik Vuter De Vrijend, koji vodi političku grupu Zelenih u belgijskom parlamentu.

Zeleni žele da Belgija zatraži od Evropske komisije da uvede takvu zabranu i stavi Sergeja Sergejeviča Ivanova na listu evropskih sankcija.

Igra kamenja

Međutim, ovo bi moglo da ima velike posledice, tvrdi industrija dijamanata iz Antverpena.

Takve sankcije bi jednostavno preusmerile trgovinu na druge centre dijamanata u Indiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, rekao je Tom Nejs, portparol Svetskog centra za dijamante u Antverpenu. On tvrdi da sankcije imaju smisla samo ako su uvedene širom sveta.

- Uložili smo 20 godina da bi trgovinu dijamantima učinili transparentnijom. Hoćemo li zaista sve to odbaciti da nagradimo Dubai, koji već otvara svoja vrata za ruske oligarhe? - rekao je Neis.

FOTO: Uprava carine
FOTO: Printscreen/Youtube/The Independent
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen

Četvorica belgijskih diplomata i zvaničnika kažu da do sada pokušaj Zelenih da se promeni pozicija Belgije nije dobio mnogo pažnje iza zatvorenih vrata.

- Belgija nije i neće blokirati sankcije na trgovinu dijamantima ako Evropska komisija želi da to uključi u svoje pakete sankcija - rekao je više puta belgijski premijer Aleksandar De Кru.

Ali, druga stvar je to eksplicitno tražiti.

De Kru tvrdi da zabrana uvoza ne bi bila u skladu sa jednim od ključnih principa sankcija EU - da one više štete Rusiji nego EU.

- Mi nismo u ratu sami sa sobom. Nisam protiv, ali to bi trebalo da se uradi uz dobre međunarodne sporazume, inače neće imati nikakvog uticaja - rekao je De Кru prošle nedelje, kada su ga novinari pitali o sankcijama za dijamante.

Na pitanje o dijamantima, jedan diplomata EU koji poznaje stav Belgije rekao je: "Кomisija zna za ranjivost država članica“.

Saradnja sa Vašingtonom

Da bi izašli iz ćorsokaka, aktivisti sada vagaju međunarodne alternative.

Jedno od mogućih rešenja je koordinacija zabrane uvoza sa Amerikom, rekao je Hans Merket, istraživač neprofitne organizacije IPIS za ljudska prava.

SAD su važno potrošačko tržište za dijamante. Sadašnje sankcije Vašingtona na uvoz ruskih dijamanata lako se mogu zaobići njihovim uvozom preko Indije.

Ako bi transatlantski saveznici mogli da pristanu na strožu zabranu uvoza ruskih neobrađenih dijamanata, to bi više naštetilo Moskvi nego da su Vašington ili Brisel radili zasebno.

To bi takođe moglo da izvrši moralni pritisak na druge centre dijamanata poput Mumbaja, Dubaija i Tel Aviva. Merket je objasnio da je oštećenje reputacije važno u industriji dijamanata.

- Ako bi potrošači kupovali manje jer su svesni da kupovina ruskih dijamanata vodi ka finansiranju rata, etički argument može brzo da postane ekonomski argument - kaže.

Ova zabrinutost javnosti o poreklu dijamanata — a posebno krvavih dijamanata koji su izazvali sukob u Africi — primorala je industriju da se upusti u Кimberli proces kako bi kontrolisala lance snabdevanja.

Jedinstveniji pristup sankcijama predlaže i Mihael Fralih, belgijski poslanik iz Antverpena. Da bi se stvorili jednaki uslovi kada su u pitanju sankcije, bilo bi još bolje pritisnuti druge zemlje u Кimberlii procesu da sankcionišu i Rusiju, smatra on.

Dok se to ne desi, sigurno je da Zelenski u četvrtak neće dobiti odgovore koje traži.

Bonus video:

(Espreso/Blic)