Fudbalska reprezentacija Jugoslavije proslavlja gol protiv Danske, Foto: Printscreen/youtube/Жељко

DA NIJE BILO PROKLETOG RATA!

SRBIJO, MOŽEŠ LI I TI? MOĆNA Jugoslavija do nogu je potukla Dansku u Kopenhagenu! (VIDEO/FOTO)

Izabranici Ivice Osima su u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 1992. godine trijumfovali 2:0, a strelci su bili Baždarević i Jarni

Objavljeno: 29.03.2022. 13:14h

Fudbalska reprezentacija Srbije dobro je počela pripreme za Svetsko prvenstvo u Kataru. Izabranici Dragana Stojkovića su u Budimpešti savladali Mađarsku sa 1:0, a sada im predstoji novi izazov.

Srbija i Danska će u utorak uveče odigrati novi duel u međusobnoj istoriji koja je dosta duga. Prva utakmica u istoriji između ova dva nacionalna rima, odigrana je u Beogradu davne 1950. godine kada je tadašnja Jugoslavija ubedljivo slavila 5:1.

Bilo je još puno zanimljivih mečeva između ove dve reprezentacije, a mi se sada vraćamo 32 godine unazad kada je Jugoslavija gostovala Danskoj u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 1992. godine.

FOTO: Printscreen/youtube/Жељко
FOTO: Printscreen/youtube/Жељко
FOTO: Printscreen/youtube/Жељко
FOTO: Printscreen/youtube/Жељко

Nakon sjajno odigranog Svetskog prvenstva u Italiji gde je zaustavljena u četvrtfinalu od Argentine, Jugoslavija je bila glavni favorit u kvalifikacionoj grupi za odlazak na naredno veliko takmičenje. Tu ulogu puleni tadašnjeg selektora Ivice Osima opravdali su na terenu.

Nakon dva uvodna trijumfa, usledio je derbi meč protiv Danske. Utakmica u Kopenhagenu odigrana je 14.11.1990. Susret je pratilo 39700 navijača, a Jugoslavija je slavila 2:0.

Po kišovitom danu, izabranici Ivice Osima pokazali su klasu. Iako su bili oslabljeni jer na meču nisu igrali aktuelni selektor Srbije, Dragan Stojković Piksi i Dejan Savićević, Jugoslavija je lako stigla do pobede, a u strelce su se upisali Mehmet Baždarević u 77. i Robert Jarni u 84.minutu susreta.

Danska se kasnije revanširala Jugoslaviji za ovaj poraz i pobedila u Beogradu 2:1, ali joj to nije bilo dovoljno da osvoji prvo mesto i plasira se na Evropsko prvenstvo. Nažalost, 30. maja 1992. godine Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju 757. To je ujedno značio da su snovi jedne generacije raspršeni u komade.

Iako je prošlo više od 30 godina, sećanje na ove utakmice protiv Danske ne bledi. Plavi su po kladionicama bila prvi favorit za osvajanje Evropskog prvenstva, ali je umesto Jugoslavije, na veliko takmičenje otišla Danska i osvojila titulu savladavši u finalu selekciju Nemačke.

(Espreso/M. Dr.)