Vlasta Velisavljević, Foto: Dragana Udovičić

na današnji dan

DANAS SE SVI PONOVO OPRAŠTAJU OD VLASTE VELISAVLJEVIĆA: Razlog tera suze na oči

Pokojni glumac Vlasta Veselinović robijao je na Golom otoku

Objavljeno: 24.03.2022. 12:00h

Vlasta Velisavljević na današnji dan pre godinu dana izgubio je bitku sa korona virusom u 95. godini.

Jedan od najvoljenijih dramskih umetnika bio je legenda srpske glumačke scene, koji je preživeo teške životne okolnosti i poučen lekcijama koje bi malo ko izdržao, na najbolji mogući način je shvatio tajnu života.

Naime, glumac se družio sa Slovencem Dušanom Majcenom, pukovnikom Jugoslovenske narodne armije (JNA) i načelnikom katedre na Višoj vojnoj akademiji. Majcen je bio staljinista, a s obzirom da su se takvi u to vreme progonili, Vlasta je, ne želeći da ga izda, završio u zatvoru. Godine 1950. uhapšen je i odveden u zatvor na Banjicu, odakle je prebačen na Goli otok. Tu je proveo tri godine.

Priznaje da nije bilo lako, ali da on celu situaciju nije doživljavao jako tragično.

foto: Damir Dervišagić

Trudio se da ne razmišlja o sudbini koja ga je zadesila, te kaže da nikada u ljudima nije video mržnju prema sebi. Svojim “dželatima” uvek je nalazio izgovore kako i zašto rade to što rade. Godine 1953. rehabilitovan je i vraćen u Beograd.

Ipak, zbog njegove prošlosti, ne samo da su mu vrata bine u pozorištima bila zatvorena, nego mu nisu dali ni da gleda predstave za koje je imao karte.

Ono što je iz svega toga shvatio, može da promeni život svakome od nas.

– Sve. Ceo život. I rad i nemaština i patnja i uspesi i radosti… Sve to spada u ono što se zove život. Nikad nisam bio protiv njega – objasnio je svojevremeno Vlasta uz osmeh.

Na sceni je više od 70 godina, a za to vreme ostvario je više od 350 uloga, zato ga mnogi smatraju srpskom glumačkom legendom.

foto: Zorana Jevtić

Za svoji rad dobio je brojna priznanja, a poslednje, i njemu najdraže, jeste to što je proglašen doživotnim počasnim članom Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

Pripadnik je prve generacije studenata glume u Beogradu. Sarađivao je sa brojnim pozorišnim, televizijskim i filmskim rediteljima, a njegove replike prepričavaju se među svim generacijama.

Mlađi su ga zapamtili po ulozi babe Nate u filmu Mala noćna muzika, a ljubitelji pozorišta po tome što je više od 1.600 puta sa kolegama na sceni JDP igrao predstavu "Buba u uhu".

Vlasta je obeležio ovdašnju filmsku, televizijsku i pozorišnu scenu, brojnim epizodnim ulogama koje su vremenom dobijale na značaju. Njegovu poslednju ulogu, magazdžije Tanasija, videli smo u četvrtoj epizodi serije "Nečista krv”.

(Espreso)