Vladimir Putin, Foto: Profimedia

problematika

SVE ČEŠĆE ČUJEMO TERMIN "RATNI ZLOČINAC"? Da li je ETIKETA koju su lideri ZAPADNIH ZEMALJA dali PUTINU OPRAVDANA?

Iako se termini kao što su "ratni zločini" i "ratni zločinci" često koriste kolokvijalno, oni imaju pravnu definiciju koja bi se mogla koristiti u potencijalnom krivičnom gonjenju...

Objavljeno: 21.03.2022. 16:59h

Da li je ruski predsednik Vladimir Putin ratni zločinac?

Invazija njegove zemlje na Ukrajinu predstavila je niz dokaza koji su naveli neki svetski lidere (uključujući američkog predsednika Džoa Bajdena prošle nedelje) da koriste napunjenu etiketu.

Sada se postavlja pitanje šta će Bajdenovi komentari, koje je nadovezao nazivajući Putina "diktatorom ubicom" i "čistim nasilnikom", značiti za budući rat u Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u nedelju nije izrazio zabrinutost da će Bajdenove primedbe poremetiti pregovore sa Rusijom.

On je Faridu Zakariji sa CNN-a rekao da je "spreman za pregovore" sa Putinom.

Bajdenovi komentari su predstavljali važan momenat jer su vodeći zvaničnici uglavnom izbegavali da kažu da se u Ukrajini vrše ratni zločini, pozivajući se na tekuće istrage o tome da li se taj izraz može koristiti. Ali ubrzo nakon što je predsednik izgovorio reči „Mislim da je ratni zločinac” novinarima na nepovezanom događaju, sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla je da je komentar „od srca”.

Drugi zvaničnici su koristili sličan jezik.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

„Kada govorite iz srca, govorite kao čovek i vidite ono što smo svi videli, ove užasne slike na TV-u, ruski udar na porodilište u Mariupolju, udari na stambene zgrade, na škole, na civilne četvrt, teško je ne odustati od tog zaključka“, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs kasnije za Si-En-En.

Čemu sva raščlanjivanja?

Iako se termini kao što su "ratni zločini" i "ratni zločinci" često koriste kolokvijalno, oni imaju pravnu definiciju koja bi se mogla koristiti u potencijalnom krivičnom gonjenju. To uključuje i Ženevske konvencije, koje navode namerno gađanje civila kao ratni zločin.

Drugim rečima, Bela kuća pazi da ne prestigne međunarodne istrage koje ispituju invaziju Rusije.

Hoće li Bajdenove reči zakomplikovati pregovore Ukrajine i Rusije?

Kremlj je Bajdenove opaske o Putinu kao ratnom zločincu nazvao „apsolutno neprihvatljivim i neoprostivim“.

Upitan da li bi bilo teško sesti sa Putinom, Zelenski je u nedelju rekao da je spreman - i da je oduvek spreman.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

"Spreman sam za pregovore sa njim. Bio sam spreman poslednje dve godine. I mislim da bez pregovora ne možemo da okončamo ovaj rat," rekao je on za CNN-ov "Farid Zakaria GPS".

Koliko dugo traju istrage ratnih zločina?

Istrage na Međunarodnom krivičnom sudu traju mnogo godina, a samo nekoliko osuđujućih presuda je ikada dobijeno.

Drugim rečima, moglo bi da prođe neko vreme pre nego što Bajdenove primedbe o „ratnom zločincu“ dobiju bilo kakvu pravnu težinu, ako ikada.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Kao što smo primetili ranije ovog meseca, sud sudi ljudima, a ne državama, i fokusira se na one koji imaju najveću odgovornost: lidere i zvaničnike. Iako Ukrajina nije član suda, ranije je prihvatila njegovu nadležnost.

Putin bi, dakle, teoretski mogao da bude optužen pred sudom za prethodno naređivanje ratnih zločina na Krimu.

Međutim, MKS ne vodi suđenja u odsustvu, tako da bi on morao ili da ga preda RusijI ili da ga uhapsi van Rusije, a to izgleda malo verovatno.

Bonus video:

(Espreso/CNN)