Sarma, Foto: Printscreen/Youtube/CooKing

njam njam

BAKE PODELILE PRAVI RECEPT ZA POSNU SARMU: Čuvena je po JEDNOM SASTOJKU, a između KUPUSA STAVITE OVO

Na dno šerpe sa debljim dnom sipajte malo ulja, stavitie sitno iseckan kupus, pa odozgo poređajte sarme

Objavljeno: 18.03.2022. 22:27h

U vreme posta jedno od starinskih, tradicionalnih jela koje su spremale naše bake je posna sarma. U stara vremena one nisu imale soju kojom su menjale meso, ali su umesto ove namirnice vešto koristile ono što su imale, a po čemu je nihov recept za sarmu čuven.

FOTO: Printscreen/Youtube/Oljina Kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/Oljina Kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/Oljina Kuhinja

Kako gurmani tvrde, posna sarma kojoj se dodaju orasi, ako se dobro napravi i polako krčka može da bude ukusnija i lepša od one sa mesom, kojoj malo ko može da odoli.

A ako još hoćete da bude svečarska ili slavska, pa da lepo zamiriše stavite i parče, dva dimljene ribe .

Sastojci:

veća glavica kiselog kupusa

3 glavice crnog luka

FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

struk praziluka

200 gr pirinča

2 šargarepe

crvena mlevena paprika

biber, so

šolja mlevenih oraha

lovorov list

1 kašika brašna

2 dl ulja

Priprema:

Odvojite listove na glavici kupusa i očistite žilu u sredini svakog lista. Ukoliko je kupus mnogo kiseo ili slan, operite ga u hladnoj vodi.

Crni luk i praziluk očistite i sitno isecite. Šargarepu očistite, narendajte i zajedno sa lukom propržite na polovini predviđene količine ulja.

Posolite, dodajte opran pirinač i još kratko pržitie. Začinite sa pola kašičice crvene mlevene paprike i biberom, pa promešajte i skloniti sa vatre.

Kad se fil prohladi dodajte mlevene orahe i izmešajte.

Na svaki list kupusa stavite kašiku nadeva i uvijte sarme.

Na dno šerpe sa debljim dnom sipajte malo ulja, stavitie sitno iseckan kupus, pa odozgo poređajte sarme.

Između sarmi ubacite tri lista lovora.

Sarme nalijte toplom vodom, da ogreznu i kuvajte poklopljene na tihoj vatri, dok kupus ne omekša.

Po potrebi, u toku kuvanja dolivajte po malo tople vode.

U tiganju zagrejte ostatak ulja, dodajte brašno, propržite ga da blago porumeni, pa dodajte crvenu mlevenu papriku.

Prelijte sarme zaprškom i kuvajte još desetak minuta na tihoj vatri.

Zagrejte rerenu na 200 stepeni, pa ubacite sarmu i zapecite je još 30 minuta.

Poslužite je toplu.

(Espreso / Telegraf)