ISPRPBAJTE
RECEPT ZA POSNU PITU NA VODI KOJA ĆE VAS PREPORODITI: Svaka domaćica zna da se OVAKO NAJBOLJE PRAVI! (RECEPT)
Sočni zalogaji kojim nećete moći da odolite
Kada je reč o slatkim pitama, većina ljudi prvo pomisli na onu s jabukama. Pita s jabukama je redovan gost na trpezama širom Srbije, a skoro svaka domaćica tvrdi da je njen recept za ovu pitu najbolji.
Sastojci za pitu:
1 kg jabuka
1 pakovanje kora za pitu
2 kašike šećera
5 kašika griza
1 kašičica cimeta
1 šaka suvog grožđa
kisela voda
Sastojci za preliv:
200 g šećera
1 šolja vode
sok od jabuka
Priprema:
Jabuke operite i oljuštite, pa ih izrendajte na krupno rende. Pospite ih šećerom, pa ih ostavite da otpuste sok.
Jabuke ocedite od soka, stavite ih u drugu posudu i dodajte suvo grožđe, griz i cimet. Sok od jabuka sačuvajte.
Na radnu površinu stavite jednu koru, premažite je sa malo kisele vode, pa isto uradite i sa drugom korom koju ćete staviti na prvu.
Treću koru takođe premažite kiselom vodom, pa ravnomerno rasporedite izrendane jabuke.
Nadevene kore savijte u rolnu i isecite na parčiće, pa ih poređajte u pleh koji ste prethodno obložili pek papirom.
Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta.
Dok se pita peče, napravite preliv.
U šerpu sipajte sok od jabuke, vodu i šećer, pa kuvajte na tihoj vatri dok se šećer ne istopi. Šerpu sklonite s ringle i ostavite da se prohladi.
Kada prođe 25 minuta od kada ste stavili pitu u rernu, izvadite je i prelijte sirupom od vode i šećera, pa vratite pitu da se peče još pet minuta.
Kada je gotova, ostavite je da se prohladi, a onda je poslužite.
Prijatno!
(Espreso/Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!