Čorba, Foto: Printscreen/Youtube/Serpica Recepti

Čorba

BEGOVA ČORBA ZA IMUNITET JAK KAO STENA: Puna povrća i mesa, samo za prefinjena NEPCA (RECEPT)

Poseban ukus ovoj čorbi daju različito povrće – uz obaveznu bamiju i dve vrste mesa, kao i činjenica da se čorba satima krčka na tihoj vatri.

Objavljeno: 09.03.2022. 21:12h

Mnogi koji vole jela „na kašiku“ nikada neće odbiti porciju ukusne begove čorbe, specijaliteta koji se tradicionalno priprema u Bosni i Hercegovini.

Poseban ukus ovoj čorbi daju različito povrće – uz obaveznu bamiju i dve vrste mesa, kao i činjenica da se čorba satima krčka na tihoj vatri.

Iako domaćice, svaka na svoj način, pripremaju begovu čorbu, u većini kafana u Sarajevu kuvari se drže tradicionalnog recepta koji podrazumeva obavezne bamije i veliku količinu peršunovog lišća. Begova čorba se uvek služi pre glavnog jela.

FOTO: Printscreen/Youtube/Hrana i Vino SR
FOTO: Printscreen/Youtube/The Cooking Foodie
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuvajmo zajedno! Sa Dunjom i Tićom
FOTO: Printscreen/Bakina kuhinja

Sastojci:

1 litar vode

veza zeleni ili 3 šargarepe, 2 peršuna i koren paštrnaka

1 veći praziluk

20 grama bamije

400 grama telećeg mesa isečenog na kockice

400 grama pilećeg mesa isečenog na kockice

3 listića lovora

1 kašika brašna

malo vode i jogurta

so, biber

100 ml pavlake

1 jaje

muskatni oraščić

2 veze peršunovog lišća

limunov sok

Priprema:

Očistite šargarepu, peršun, praziluk i paškanat, pa ih isecite na krupnije kocke. U lonac ili veću šerpu sipajte litar vode, dodajte povrće, meso isečeno na kocke i lovor, pa kuvajte na sasvim tihoj vatri dva do tri sata.

U rešetku spustite zrna bamije, pa rešetku položite u čorbu da se zrna skuvaju, a onda ih procedite i ostavite sa strane.

Dok se čorba kuva, dolivajte vodu po potrebi.

Kada je povrće i meso gotovo, procedite čorbu, a povrće izradite u blenderu.

U posebnoj posudi sjedinite jogurt, jaje, biber, so i brašno, pa dobro umutite tako da ne bude grudvica.

Vratite izblendano povrće u lonac sa čorbom, kao i skuvano meso, dodajte sos od brašna i jogurta, i sve lagano mešajte dok se čorba ne zgusne. Potom dodajte bamiju, pavlaku i malo naribanog muskatnog oraha.

Pre serviranja, čorbu obilno pospite sitno seckanim peršunom i dodajte sok od limuna.

Prijatno!

(Espreso/Telegraf)