DOKTORKA DANA UPOZORILA DA GRICKANJE ZANOKTICA MOŽE DA IZAZOVE BOLEST: Retko ko je čuo za nju, a ovako se JAVLJA
Doktorka, Foto: Printscreen TikTok/footdocdana

pažnja

DOKTORKA DANA UPOZORILA DA GRICKANJE ZANOKTICA MOŽE DA IZAZOVE BOLEST: Retko ko je čuo za nju, a ovako se JAVLJA

Doktori mogu da dijagnostifikuju dermatilomaniju kada neko čupa zanoktice "čak i do tačke oštećenja ili rana"

Objavljeno:

Zanoktice su jedan od najiritantnijih kozmetičkih problema i ne možete kriviti one koji ih često čupaju. Ti komadići poderane kože, koji se pojavljuju pored nokta, često se zakvače za odeću i nakit i mogu da izgledaju neuredno, piše Daily Mail.

Stručnjaci za kožu upozorili su da stalna želja za čupanjem zanoktica može biti znak bolesti koja se zove dermatilomanija, malo poznatog tipa opsesivno-kompulzivnog poremećaja.

U snimku objavljenom na TikToku, dr. Dana Brems iz Los Anđelesa, pokazala je svojim pratiocima kako to stanje izgleda koristeći video osobe koja čačka zanoktice.

Doktori mogu da dijagnostifikuju dermatilomaniju kada neko čupa zanoktice "čak i do tačke oštećenja ili rana". "Tačan uzrok nije u potpunosti shvaćen, ali stres i teskoba mogu da pogoršaju simptome", istakla je dr. Brems.

@footdocdana #duet with @✨B.U.Tea✨ a subset of body-focused repetative behaviors. The exact cause is not fully understood, but stress and anxiety can exacerbate symtoms #dermatillomania #skinpicking #doctor ♬ To Build A Home - The Cinematic Orchestra & Patrick Watson

Dve vrste dermatilomanije

Smatra se da dermatilomanija pogađa do pet posto američke populacije u nekom trenutku života, oko 16 miliona ljudi, procijenila je klinika u Klivlendu.

Iako se smatra oblikom opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OKP), postoje ključne razlike. Problem s kožom ne dolazi uvek uz opsesivne misli, a osobe s OKP-om obično se ne povređuju namerno.

Ključni element dermatilomanije je nemilosrdno čupanje, do te mjere da to počinje da ometa svakodnevni život bilo zbog povrede ili stresa. Postoje dve vrste čupanja kože kod dermatilomanije, otkrili su klinici u Klivlendu.

Dermatilomanija najviše pogađa žene

Utiče na posao, društveni život i druge dnevne aktivnosti osobe koje mogu da dobiju potencijalno ozbiljne infekcije, upozorili su iz Međunarodne organizacije za OKP.

Stanje najviše pogađa žene i one koji pate od teskobe, pokazuju studije, a može biti podstaknuto velikim životnim traumama.

Srećom, istraživanja pokazuju da lečenje može biti učinkovito za ublažavanje te navike. To uključuje specifične vrste kognitivne bihevioralne terapije i SSRI antidepresive, koji se takođe se koriste za lečenje anksioznih poremećaja.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/NajŽena/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.