OVO JE 5 MEDICINSKIH SAVETA KOJI SE ŠIRE INTERNETOM, A U KOJE NE TREBA DA VERUJETE: 1 može izazvati velike PROBLEME
Devojka, Foto: Printscreen TikTok/isabelle.lux

PAŽNJA

OVO JE 5 MEDICINSKIH SAVETA KOJI SE ŠIRE INTERNETOM, A U KOJE NE TREBA DA VERUJETE: 1 može izazvati velike PROBLEME

Ne uzimajte ništa zdravo za gotovo

Objavljeno:

Veoma mali broj informacija objavljenih na TikToku se proverava, stoga ih uvek treba uzeti s rezervom. Posebno kada su u pitanju medicinski saveti.

A priznaćete ima ih pregršt. Sada smo izdvojili pet apsurdnih medicinskih mitova koji su se munjevitom brzinom proširili ovom mrežom, a neki od njih mogu biti i štetni.

Krompir leči grip i temperaturu

Mit koji se širi kao požar odnosi se na lečenje gripa krompirom. Postoje brojni snimci ljudi koji stavljaju krompire u čarape i pokazuju da su do jutra potpuno istrulili, odnosno "upili bolest". Premda mnogi veruju u efikasnost ovog jednostavnog trika, nauka se uvek ogradi od njega i tvrdi da ne postoje konkretni dok

@isabelle.lux 😷Obv its not a cure and im 100% pro-doctor & pro-medicine etc but for WHATEVER reason it works and it cant hurt to try 🙂 #potatoesinsock #naturalremedy #naturalremedies #naturalremedieswork ♬ original sound - Isabelle ⚡️ Lux

azi koji ukazuju na to da krompir leči grip.

Samo ovaj jedan video ima preko 1,2 miliona pregleda.

Poznavanje sopstvenog ciklusa kao "najbolja" metoda kontracepcije

Ovo je verovatno dezinformacija koja najviše zabrinjava stručnjake. Mnogi tiktokeri zagovaraju povratak prirodi i pozivaju pratioce da prestanu da uzimaju hormonsku terapiju kao oblik kontracepcije. Smatraju da je bolje osloniti se na metodu ritma, odnosno suzdržavanje od seksualnih odnosa tokom plodnih dana.

Stručnjaci upozoravaju da bi ovo moglo dovesti do brojnih neželjenih trudnoća jer žena lako može ovulirati a da to ne zna.

Konzumiranje hrane pre spavanja

Ne, večernji obrok vam neće pomoći da bolje spavate, kako tvrde neki tiktokeri. Naprotiv, lekari kažu da je idealan razmak između poslednjeg obroka i odlaska na spavanje tri sata.

Lečenje kašlja slezovim kolačićima

Brojni video zapisi tvrde da će konzumiranje slezovih kolačića pomoći u lečenju kašlja ili prehlade. Ovde postoji trunka istine. Naime, koren i lišće biljke belog sleza puni su antioksidansa i dugo se koriste u medicinske svrhe. Pomažu kod otpuštanja sluzi, inhibiranja bakterija, jačanja imuniteta i umirivanja nadraženog grla.

Međutim, današnji slezovi kolačići skoro su čisti šećer i ne sadrže lekovita svojstva, pa im je medicinska efikasnost nikakva, uprkos onome šta vam TikTok obećava.

Korišćenje krompira za lečenje upale grla

Još jedna dezinformacija vezana za krompir je ta da on leči upalu grla. I dok lekari priznaju da postoje neki dokazi da azelaična kiselina u krompiru posvetljuje kožu te da prisutnost prirodnog antibiotika solanina može delovati protiv bakterija u aknama i pomoći u čišćenju kože, ideja da on može izlečiti upalu grla je jednostavno smešna.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.