EKSPERIMENT NA NAJBOLJI NAČIN PRIKAZAO KAKO IZGLEDAJU PLUĆA PUŠAČA: Ako niste znali OBAVEZNO POGLEDAJTE (VIDEO)
Pluća pušača i nepušača, Foto: Printscreen YouTube/_iamhaya

pažnja

EKSPERIMENT NA NAJBOLJI NAČIN PRIKAZAO KAKO IZGLEDAJU PLUĆA PUŠAČA: Ako niste znali OBAVEZNO POGLEDAJTE (VIDEO)

U knjigama viših razreda osnovne škole većina nas se prvi put susrela sa slikom pluća pušača

Objavljeno:

Stručnjaci stalno apeluju na štetnost duvana, a u prilog tome idu i fotografije i jezivi natpisi na pakovanjima cigareta kojima se ljudi upozoravaju na koji način one utiču na njihovo zdravlje. Uprkos tome, uživaoci duvana i nikotina ne shvataju ozbiljnost situacije i ostaju verni svom poroku.

U knjigama viših razreda osnovne škole većina nas se prvi put susrela sa slikom pluća pušača i to je mnogima bila jedna od najstrašnijih scena koja se urezala u pamćenje.

Pušenje, Cigarete
foto: Tamara Trajković

Ipak, da bi se podsetili, ali i osvestili one koji ne misle o svom zdravlju, na TikTok mreži se pojavio snimak pluća kod zdravog čoveka i kod pušača.

Prezentacija je izvedena tokom predavanja za studente medicine, a jasno pokazuje posledice svakodnevnog uvlačenja otrova iz cigareta u pluća i ugrožavanje respiratornog sistema.

Iako naizgled izgleda kao da je reč o samo o fizički uočljivoj razlici između pluća, odnosno njihovoj boji, objavljivači snimka napominju da su posledice daleko gore od onoga što se vidi u snimku. Naime, očigledno je da je dah kod pušačkih pluća znatno kraći, taj organ se ponaša "kao da mu nedostaje snage" da funkcioniše, što samim tim dovodi do smanjenog protoka kiseonika kroz organizam.

Mnogi Tiktokeri su videvši objavljeni snimak izrazli zabrinutost za svoje najbliže koji udišu dim cigareta.

@_iamhaya Smoking is bad for your health! Each puff contains 6000 chemicals, and deprives your organs of the oxygen they require. ???#respiratorytherapist #nursing #smoking #mechanicalventilation #emergencynurse #lungs ♬ Who Want Smoke? - Nardo Wick

- Već sam zabrinuta za svoju majku -

- Pušači se neće ljutiti -

OD HRONIČNO OPSTRUKTIVNE BOLESTI PLUĆA BOLUJE 12 ODSTO SRBA:

01:38

OD HRONIČNO OPSTRUKTIVNE BOLESTI PLUĆA BOLUJE 12 ODSTO SRBA: Zagađen vazduh jedan od okidača za oboljevanje (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Srećna republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.