USRED MOLITVE, SVEŠTENIK POČEO DA VRIŠTI NA LJUDE, SVI SE SLEDILI: Isplivao i snimak koji će vas ostaviti u šoku
Sveštenik, Foto: Tikitok/caef29

ŠTA JE BRE OVO?!

USRED MOLITVE, SVEŠTENIK POČEO DA VRIŠTI NA LJUDE, SVI SE SLEDILI: Isplivao i snimak koji će vas ostaviti u šoku

Pastorov gnev je bio toliki da je pozvao policiju da traži od njih da izbace ljude

Objavljeno:

Bizaran snimak iz Meksika izazvao je polemiku na društvenim mrežama zbog ljutite reakcije jednog pastora koji je video da vernici ne daju priloge. Prema onome što je poznato, incident se odigrao u crkvi u Meksiku, gde vernici nisu ispunili svoju obavezu da plate tzv. desetinu (el diezmo).

To je inače srednjevekovni španski porez od 10 odsto na sve poljoprivredne proizvode, koji su svi domaćini morali da plaćaju katoličkoj crkvi.

Ukinula ga je tek kraljica Izabela II sredinom 19. veka, ali se naziv za crkvene priloge zadržao. Najčešće se plaćao u grlima stoke, tovarima voća, vinu, žitu, maslinovom ulju… Nakon što bi “dezmero” odneo dobra u crkvu, od njihove prodaje bi se finansirala izgradnja novih manastira, održavanje starih i troškovi života sveštenstva.

U međuvremenu je moć katoličke crkve drastično opala, ali to nije sprečilo ovog meksičkog pastora da se izdire na svoju pastvu, kao da ima mandat od španskog kralja lično.

@caef29

Pastor lost his congregation

♬ original sound - caef29

– Potpisali ste članstvo. Jasno je da pastor ima autoritet, pročitajte, jasno kaže, ja sam pastor – vikao je na okupljene.

Na njegov vapaj su neki vernici odgovorili tako što su ga molili da se smiri, ali to izgleda nije urodilo plodom, pa su drugi crkvenjaci morali da mu priđu i obuzdaju ga. Čak su neki vernici prilazili da daju pare besnom pastoru, koji ih je odbijao jer “to nije ceo iznos desetine”.

Pastorov gnev je bio toliki da je pozvao policiju da traži od njih da izbace ljude koji nisu isplatili dogovoreni novac. Nadležni su na kraju došli crkvu da smire stvari.

Snimak ovog je postao viralan i izbila je polemika sa mišljenjima za i protiv stava vernika. Neki korisnici su iskoristili priliku da iznesu svoje mišljenje protiv onoga što smatraju „prevarom putem religije sa lažnim pastirima koje zanima samo iznuđivanje novca od vernika“.

Neki su ipak pravdali popa ističući da “crkve žive od onoga što im vernici daju, pa ako su već potpisali obavezu, morali su da je ispoštuju davanjem desetine kako bi crkva se može održati“.

Bonus video

00:35

Sveštenik u transu slavio pobedu Zvezde!

(Espreso/Kalle Blue Radio)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.