POZNATI NAUČNICI OTKRILI U KOM PERIODU ŽIVOTA NAJVIŠE STARITE: Promena se desi PREKO NOĆI, vi NISTE SVESNI (VIDEO)
Starenje, Foto: Profimedia

Starenje

POZNATI NAUČNICI OTKRILI U KOM PERIODU ŽIVOTA NAJVIŠE STARITE: Promena se desi PREKO NOĆI, vi NISTE SVESNI (VIDEO)

Mič je svojevremno otkrio jednu zanimljivost o ljudskom telu - odnosno kada ono najbrže stari, a ova činjenica je ubrzo postala viralna

Objavljeno: 19:59h

Sigurno vas je barem jednom u životu uhvatio strah od starenja. Niste jedini, bez obzira na godine, nije prijatno kad se jedan dan probudite i vidite tamnije podočnjake i sitne borice oko očiju i usana.

Nekada je za te promene potrebno dosta vremena, ali nekada se čini kao da su se desile preko noći.

Mladi naučnici Greg Braun i Mič Mofit osnovali su TikTok profil @asapscience sa ciljem da mlađoj publici predstave nauku kao nešto zabavno, pitko i zanimljivo, a u tom cilju su i uspeli s obzirom da ih tamo prati preko 1, 1 miliona ljudi.

Otkrili su da čak i pametni telefon pomaže starenje:

Mič je svojevremno otkrio jednu zanimljivost o ljudskom telu - odnosno kada ono najbrže stari, a ova činjenica je ubrzo postala viralna. Video je pogledalo na milione korisnika Interneta, a mnogi su zbunjeni saznanjem da prva faza starenja dolazi ranije nego što su to pretpostavljali.

Naime, tri godine života su ključne kada je reč o procesu starenja - prva velika promena nastupa u 34. godini, druga u 60, a treća u 78. godini.

"Ne znamo zašto se to događa, ali naučnici su saznali da se u tim godinama oko 1300 belančevina u krvi odjednom menja. Dakle, sve do 34. godine relativno su stabilni i dosledni, a onda se događa velika promena. Između 34. i 60. godine ponovno su dosledni, a onda ponovno sledi velika promena", objasnio je ovaj mladi i popularni naučnik.

Našalio se i da za ovaj podatak nije bio spreman u 33. godini:

@asapscience

I was not prepared to find this out at 33 years old

♬ original sound - AsapSCIENCE

"Isto vredi i za 78. godinu. Zapravo, naučnici mogu da pogode nečiju starost gledajući samo njihovu krv. Greše jedino kada je neko izrazito zdrav. Ako se bližite spomenutim godinama, pripremite se", dodao je.

NAJMANJE 5 GODINA MLAĐE NAKON OVIH TRETMANA! Dr Tamara Todorović objasnila kako da zaustavimo i usporimo STARENJE:

01:37

NAJMANJE 5 GODINA MLAĐE NAKON OVIH TRETMANA! Dr Tamara Todorović objasnila kako da zaustavimo i usporimo STARENJE

(Espreso/ Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.