NAPRSKALA JE OVAJ SPREJ U KUPATILU I SVA BUĐ JE NESTALA: Kada vidite efekat i vi ćete od sada TAKO ČISTITI
Foto: Printscreen TikTok/cleanwithvania

trik

NAPRSKALA JE OVAJ SPREJ U KUPATILU I SVA BUĐ JE NESTALA: Kada vidite efekat i vi ćete od sada TAKO ČISTITI

“Rešimo se ove plesni”, rekla je

Objavljeno:

Kupatilo pruža savršeno vlažno okruženje za razvoj spora plesni. Kristina, TikTokerka koja važi za ekspertkinju za čišćenje i majka dvoje dece, koja deli kućne trikove na stranici @cleanwithvania, podelila je zgodan način za smanjenje pojave plesni koja se može pojaviti na brtvilu oko kadi i tuševa. Objavila je video u kojem je pokazala svoj jednostavan proces za koji kaže da posao obavlja za samo “15 minuta”, prenosi Express.

“Rešimo se ove plesni”, rekla je. Da bi to učinila, Kristina je upotrebila sprej za uklanjanje plesni i dovoljno tufera da prekrije plesniva područja. Poprskala je spore plesni sprejom i ostavila da odstoji “15 minuta” pre nego što je pokrila područje vatom.

Zatim je stavila poslednji sloj sredstva na sam tufer, a potom uklonila tufere i prebrisala površinu. Na kraju je potrebno temeljno isprati područje kako biste se rešili ostataka spreja protiv plesni.

Njeni pratioci su brzo oduševljeno komentarisali njen trik, a mnogi su rekli da je to njihova nova metoda za rešavanje plesni u kupatilima.

Međutim, pre nego što se pokušate uhvatiti u koštac s mrljama plesni u vašem domu, morate preduzeti određene sigurnosne mere. Svakako se zaštitite od spora naočarama, dugim gumenim rukavicama i maskom koja pokriva nos i usta. Takođe bi trebalo da otvorite sve prozore radi provetravanja i držati zatvorena vrata kako biste sprečili širenje spora u druge delove vašeg doma.

Preporučuje se uklanjanje plesni samo ako je uzrokovana kondenzacijom i pokriva površinu manju od jednog kvadratnog metra. Ako je plesan uzrokovana problemima kao što su kanalizacija ili kontaminirana voda, treba da kontaktirate stručnjaka.

Nakupljanje plesni može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, a problemi s disanjem su najverovatnije od njih. Zdravstveni rizici povezani s plesni uključuju alergijske reakcije, kao što su kijanje, curenje nosa, crvene oči i osip na koži. To naročito dolazi do izražaja ako dodirnete ili udahnete spore, što može dovesti do napada astme.

WC šolja, WC, Čišćenje
foto: Profimedia

Deca i starije osobe posebno su osetljivi na bolesti koje dolaze zbog kontakta s plesni, kao i oni koji imaju kožne ili respiratorne probleme.

Kako se rešiti plesni sirćetom

Neki gledaoci ovog trika predlažu sirće kao jedan od najboljih načina da se rešite plesni u kupatilu. Korisnica TikToka po imenu Megi En je napisala: “Sirće je jedino efikasno sredstvo za čišćenje plesni, razredite ga vodom i poprskajte, ostavite nekoliko sati, obrišite vrućom krpom.”

Pokazalo se da postoji neka nauka iza predloga, ali samo za određene vrste plesni.

Stručnjaci iz Healthlinea objasnili su: “Alkoholno sirće za domaćinstvo obično sadrži oko pet do osam posto sirćetne kiseline. Sirćetna kiselina je umereno jaka kiselina s pH od oko 2,5 koja može da poremeti rast širokog spektra gljivica i drugih mikroorganizama.”

U studiji iz 2015. godine istraživači su otkrili da je sirće od četiri do 4,2 posto sirćetne kiseline efikasno u lečenju Penicillium chrysogenum, ali ne i Aspergillus fumigatus. Obe su uobičajene plesni u domaćinstvu.

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.