UKRAJINKA SE SUPROSTAVILA RUSIMA, PA KRENULA U RAT: Sada je na samoj ivici SMRTI (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Facebook printscreen

REŠILA

UKRAJINKA SE SUPROSTAVILA RUSIMA, PA KRENULA U RAT: Sada je na samoj ivici SMRTI (VIDEO)

- Sada pristajem na bilo šta, da oni samo više pomognu - kaže mi Katja u poruci. Ona je 34-godišnja Ukrajinka koja je bila u Poljskoj kada je izbio rat. Bez oklevanja, donela je odluku da će pomoći. Bila je subota, njen rođendan. Katja studira medicinu i, kako kaže njena drugarica sa fakulteta, heroina je. - Ne poznajem drugu devojku tako hrabru - kaže gospođa Sibila plačući

Objavljeno: 14:55h

Gospođa Sibila je pisala Onetu jer je želela da svi znaju o njenoj drugarici sa fakulteta koja je pravi heroj. Poznaje Katju dve godine, žive zajedno u Osvecimu. Čim je Rusija napala Ukrajinu, Katja je odlučila da se vrati u Ukrajinu i pomogne koliko može.

- U subotu u 7 sati smo se sastali da se pozdravimo. Bilo je teško... - plače gospođa Sibila. Ali onda dodaje određenim tonom.

- Čim se Katja vrati, napravićemo joj veliku zabavu. Nadam se da će se to dogoditi što pre – dodaje. Priznaje da je Katja bila uznemirena, ali izuzetno sigurna da je potrebna u svojoj domovini i da se mora vratiti. Njeni prijatelji u Poljskoj su joj brzo prikupili 14.000. zlote (oko 3.000 evra).

Katja je rekla da će novac donirati Hrišćanskoj službi spasavanja, sa kojom sada pomaže ljudima u Ukrajini.

- Zamolili smo je da ostavi nešto za sebe. Biće korisno, na primer, kada nam se vratite. Ali to je Katja. Nedavno se iz studentskog doma preselila u stan. Pokušala je da sredi da se vrati u studentski dom, kako bi Ukrajinci živeli u stanu - priča njena prijateljica.

Gospođa Sibila ovako opisuje Katju: - Dala bi poslednju košulju, poslednju krišku hleba. Uvek nasmejana, vesela. Vrlo religiozna – dodaje ona.

"Bog radi tiho, i ja tako želim"

Katja je dala saglasnost da se priča objavi. Ranije nije htela i uvek je govorila kako "Bog radi tiho, i ja tako želim", ali nakon što je stigla u Ukrajinu, promenila je mišljenje. Ona želi da Poljaci znaju da je njenim sunarodnicima potrebna pomoć. Poslala je snimak kako su apoteke puste.

- I ja sam želela da drugi znaju za nju, jer to takođe pokazuje da se u Ukrajinu ne vraćaju samo muškarci da se bore. Žene takođe spasavaju svoju zemlju. Nikakvim rečima se ne može izraziti šta oni čine za svoju zemlju, ali i za nas, Poljake - kaže.

Katja je dotakla ne samo gospođu Sibilu, koja je bolničar. Na poslu je rekla prijateljima o Katijinoj odluci. Kasnije je dobila poruku od prijatelja.

- Reci tvojoj prijateljici da joj se divim i da stalno mislim na nju. Pomogla mi da preispitam svoje prioritete u životu. Hvala joj.

Katja, kao i drugi građani Ukrajine, rizikuju svoje živote jer je Rusija napala njihovu zemlju 24. februara. Danas je šesti dan rata i, ujedno, otpor Ukrajinaca.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.