DEVOJKA ODBIJA DA OBRIJE OBRVE I BRKOVE: Konstantno na meti OSUDA, mnogi je KRITIKUJU, a ima ODLIČAN razlog (FOTO)
Eldina Jaganjac, Foto: Printscreen/Instagram/eldina_jaganjac

BUNTOVNICA

DEVOJKA ODBIJA DA OBRIJE OBRVE I BRKOVE: Konstantno na meti OSUDA, mnogi je KRITIKUJU, a ima ODLIČAN razlog (FOTO)

Ova žena odbija da se brije i kaže da joj njen prirodan izgled omogućava da brzo odstrani sve loše ljude iz života

Objavljeno:

Ljudsko telo ima preko 5.000.000 folikula dlake. I dok o dlačicama na telu možemo razmišljati kao o beskorisnoj, dosadnoj stvari. To zapravo služi osnovnoj svrsi. Kosa pomaže u regulisanju telesne temperature, održavajući nas toplim, takođe nas štiti od spoljašnjih elemenata.

Dlake na telu su lepe, prirodne i korisne. Proizvođač sigurnosnih brijača je nastojao da proširi tržište početkom dvadesetog veka promovišući ideju da su dlake na telu žena same po sebi muževne i nedelikatne, kao i nehigijenske, i tako je nastao pokret glatko obrijanih.

Uklanjanje dlaka je popularizovano knjigom Čarlsa Darvina iz 1871. godine, "Descent of Man". On je objasnio da je homo sapiens imao manje dlaka na telu jer je bio privlačniji našim prethodnicima, odnosno prirodnoj selekciji. Ipak, tek početkom 1900-ih bele Amerikanke su počele da povezuju glatku kožu i ženstvenost.

Ipak, ova žena odbija da se obrije, i to smatra da je u pravu!

Eldina Jaganjac kaže da je završila sa brijanjem samo da bi bila u skladu sa društvenim idealom lepote. Ova 31-godišnja učiteljica iz Kopenhagena ima poruku za svakoga ko odluči da je romantično proganja: „Uzmi ovu pincetu i gurni je u du*e.”

1 / 5 Foto: Printscreen/Instagram/eldina_jaganjac

Kako je starila, postajala je sve više i više frustrirana očekivanjima koja se postavljaju od žena u vezi sa dlakama na telu. Mlada Dankinja kaže da joj je dosta smešno nerealnih standarda lepote koji se nameću ženama, posebno u vezi sa dlakama na telu. U martu 2020. Eldina se zauvek oprostila od pincete i brijača jer je, kako kaže, jednako ženstvena sa ovakvim jednom obrvom koja joj prekriva lice i malo dlačica na gornjoj usni. Nažalost, njen trenutak osnaživanja naišao je na, blago rečeno, neprimerene komentare ljudi. Njihove komentare shvata kao znak da nisu muškaraci sa kojim želi da bude. Morala je da trpi psovke i izjave mržnje. Najčešće su joj govorili „čupaj se za lice“.

Ova žena odbija da se brije i kaže da joj njen prirodan izgled omogućava da brzo odstrani sve loše ljude iz života.

„Pre nego što sam pustla da mi obrve izrastu, osećala sam se kao da postoje izuzetno ograničene mogućnosti za to kako žena treba da izgleda. Eldina je dodala da ako se muškarac ne obrije ili ne čupa obrvu niko to ne primećuje niti komentariše i nije ništa neobično. Kasnije je dodala da je, kao i mnoge druge žene, bila opterećena dlakama. Na primer, ne bi se osećala prijatno da izađe napolje osim ako njene obrve nisu prihvatljive veličine i oblika i ne bi kročila u teretanu osim ako joj noge nisu dovoljno depilirane. Sada je oslobođena okova društvenih standarda lepote. Eldina kaže da je žena koja odbija da se brije! Sada se može da se fokusira na svoje ciljeve, a ne na to kako izgleda dok ih ostvaruje.

Bonus video:

09:03

Obradović i Jovanović: POKS nije prešao na drugu stranu!?

(Espreso/Naj Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.