PRVOG RADNOG DANA NA POSLU NAPRAVIO JE OGROMNU ŠTETU: Čuvar galerije uzeo HEMIJSKU pa NA 1 NAČIN UPROPASTIO SLIKU
Fotografija, Foto: Marko Nikolić

UŽAS

PRVOG RADNOG DANA NA POSLU NAPRAVIO JE OGROMNU ŠTETU: Čuvar galerije uzeo HEMIJSKU pa NA 1 NAČIN UPROPASTIO SLIKU

– Njegovi motivi su još uvek nepoznati, ali naša administracija veruje da je to bila neka vrsta pomućenja razuma – rekla je kustos u Jeljcin centru Ana Rešetkina

Objavljeno:

Društvenim mrežama kruži fotografija vandalizovane slike ”Tri figure” vredne više od 75 miliona rubalja (oko 103 miliona dinara) koju je upropastio čuvar galerije prvog radnog dana na poslu.

Umetničko delo ruske slikarke Ane Leporskaje bilo je izloženo u Jeljcin centru u Jekaterinburgu, ali se nije svidelo radniku obezbeđenja kome je bilo dosadno. On je onda rešio da “ulepša” sliku tako što je na dve od tri figure bez lica nacrtao oči hemijskom olovkom. Skrnavljenje je prvi put primećeno 7. decembra, a galerija je kontaktirala policiju 20. decembra, nakon čega je utvrđeno da je krivac neimenovani radnik obezbeđenja star oko 60 godina.

Za ovo krivično delo čuvaru, koji je momentalno dobio otkaz, preti zatvor u trajanju do tri meseca i novačana kazna od 40.000 rubalja (oko 54.000 dinara).

– Njegovi motivi su još uvek nepoznati, ali naša administracija veruje da je to bila neka vrsta pomućenja razuma – rekla je kustos u Jeljcin centru Ana Rešetkina.

Restauracija umetničkog dela nastalog između 1932. i 1934. godine će prema procenama koštati čak 200.000 rubalja (oko 274.000 dinara).

(Espreso / Guardian)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.