GEJ PINGVINI POSTALI RODITELJI? 2 odrasla MUŽJAKA se zbližila oko napuštenog JAJETA, zajedno brinuli o njemu!
Ilustracija, Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

GEJ PINGVINI POSTALI RODITELJI? 2 odrasla MUŽJAKA se zbližila oko napuštenog JAJETA, zajedno brinuli o njemu!

Oni su prvi istopolni “hraniteljski par” u ovom zoološkom vrtu, koji je dom kolonije od 28 pingvina

Objavljeno:

Par gej pingvina iz Njujorka dočekao je svoje prvo zajedničko pile nakon što su “započeli vezu” tokom sezone parenja, prenosi Miror.

Elmer i Lima, dva odrasla mužjaka Humbolt pingvina u zoološkom vrtu “Rozamond Giford” zbližila su se oko napuštenog jajeta o kojem su zajedno brinuli, dok se nije izleglo 1. januara.

Oni su prvi istopolni “hraniteljski par” u ovom zoološkom vrtu, koji je dom kolonije od 28 pingvina. Čuvari koji brinu o njima su se i u prošlosti oslanjali na parove koji bi “usvojili” jaje i sedeli na njemu, a dolazilo je i do tužnih situacija kada bi ptice slučajno razbile svoja oplođena jaja.

Zbog toga su se setili da zamene pravo jaje sa imitacijom i daju ga drugom paru da inkubira. Prošle godine, mala Opal se izlegla kada su “hranitelji” Luis i Kalipso inkubirali njeno jaje i brinuli o njoj nakon što su njeni biološki roditelji Huan i Rosalita razbili prethodno jaje.

Elmer i Lima su se uparili prošle jeseni, sagradili gnezdo i branili svoju teritoriju, pa je tim koji brine o oim pticama odlučio je da testira kakvi su roditelji.

– Neki parovi kada dobiju lažno jaje sede na gnezdu, ali ga ostavljaju sa strane i neće da ga pravilno inkubiraja. Međutim, ponekad se bore ko će kada da sedi na njemu. Tako procenjujemo ko će biti dobri hranitelji, a Elmer i Lima su bili primer drugima u svakom aspektu brige o jajima – rekao je direktor zoološkog vrta Ted Foks.

Jaje o kom su Elmer i Lima brinuli je snela Pokita, ali ga je tim zamenio lažnjakom. Par je naizmenično inkubirao jaje dok se nije izleglo i od tada ptića drže na toplom i hrane ga.

– Na našem prvom zdravstvenom pregledu, kada je pile imalo pet dana, bilo je teško 226 grama. O njemu i dalje brinu i Elmer i Lima, koji sjajno to rade. A kada steknu iskustvo i nastave da to dobro obavljaju, razmotrićemo da im damo da neguju i druga jaja – rekao je Foks.

(Espreso/Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.