"OVO JE SABLASNO": Otkriven MISTERIOZNI objekat u galaksiji, SPECIFIČAN je po 1 stvari!
Ilustracija, Foto: Profimedia

otkriće!

"OVO JE SABLASNO": Otkriven MISTERIOZNI objekat u galaksiji, SPECIFIČAN je po 1 stvari!

Ovaj neobičan objekat otkrio je Tajron O'Doherti, student na australijskom univerzitetu Kurtin

Objavljeno:

Australijski naučnici kažu da su otkrili nepoznati rotirajući objekat u našoj galaksiji, pri čemu ističu da se radi o nečemu što dosad još nije viđeno.

Objekat, koji je prvi otkrio student, specifičan je po tome što svakih 18 minuta emituje ogromnu količinu energije u radiodelu elektromagnetskog spektra. Svaki takav izboj traje celu minutu. Objekti koji pulsiraju energijom relativno se često uočavaju u svemiru. Međutim ovde se radi o objektu koji pulsira ceo minut, što je krajnje neuobičajeno, piše BBC.

"Bilo je pomalo sablasno"

Ovaj neobičan objekat otkrio je Tajron O'Doherti, student na australijskom univerzitetu Kurtin. O'Doherti je objekat otkrio koristeći teleskop i novu tehniku koju je sam razvio. Student je inače član tima radioastronoma koji vodi astrofizičarka Nataša Harli-Voker u sklopu Međunarodnog centra za istraživanja u radioastronomiji (ICRAR).

"Puls energije se pojavljivao i nestajao satima tokom naših opservacija", rekao je O'Doherti u saopštenju za medije u kojem je ICRAR izvestio javnost o otkriću. "To je bilo potpuno neočekivano. Bilo je pomalo sablasno jer se ništa drugo što nam je poznato ne ponaša tako", dodao je.

"Objekat koji je 'upaljen' ceo minut je jako čudan"

Objekti koji periodički odašilju pulseve u raznim dijelovima elektromagnetskog spektra nisu novost astronomima, koji ih nazivaju "tranzijentima". No objekt koji je "upaljen" ceo minutu je "jako čudan", rekla je ICRAR-ova astrofizičarka dr. Džema Anderson u saopštenju za medije.

ICRAR navodi da se objekat nalazi oko 4000 svjetlosnih godina od Zemlje, izuzetno je sjajan i ima ekstremno jako magnetsko polje. O kakvom se objektu tačno radi? Zasad kruže teorije da se radi o neutronskoj zvezdi ili belom patuljku, što su termini koji se koriste za opis zvijezda koje su kolabirale same u sebe. No puno toga vezanog uz ovo otkriće ostaje tajna, barem zasad.

1 / 5 Foto: Profimedia

"Više merenja reći će astronomima radi li se ovdje o retkom događaju kakav se vidi samo jednom ili celoj populaciji objekata kakve ranije jednostavno nismo primetili", rekla je Harli-Voker.

Bonus video:

08:29

MINISTARKA MAJA GOJKOVIĆ O PRIPREMI ATENTATA NA PREDSEDNIKA: Iza groznog plana stoje krupne kriminalne zverke

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.