REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Crne rupe nisu uvek NASILNI i DESTRUKTIVNI objekti, studija obrnula TEORIJU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

otkriće!

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Crne rupe nisu uvek NASILNI i DESTRUKTIVNI objekti, studija obrnula TEORIJU!

U većim galaksijama, materijal koji pada prema crnoj rupi razdire se zbog svog svojih magnetnih polja, koja stvaraju eksplozije plazme koje se kreću skoro brzinom svetlosti

Objavljeno:

Studija pokazuje da crne rupe nisu uvek nasilni i destruktivni objekti kako se obično smatra. Umesto toga, izgleda da mogu da stvaraju zvezde, a ne samo da ih 'jedu'.

Nasin svemirski teleskop Habl uočio je jednu takvu crnu rupu u galaksiji poznatoj kao Henize 2-10, koja je udaljena 30 miliona svetlosnih godina. Osim što sugeriše da crne rupe mogu biti produktivnije nego što smo mislili, novo istraživanje bi nam takođe moglo pomoći da razumemo odakle supermasivne crne rupe prvobitno dolaze.

Ejmi Rajns, istraživačica koja je objavila prve dokaze o crnoj rupi u galaksiji 2011. godine, takođe je bila vodeći naučnik u novom radu.

"Od početka sam znala da se nešto neobično i posebno dešava u Henize 2-10, a sada je Habl pružio vrlo jasnu sliku veze između crne rupe i susednog regiona formiranja zvezda koji se nalazi 230 svetlosnih godina od crne rupe", rekla je.

1 / 5 Foto: Profimedia

Rad koji opisuje nalaze, "Black-hole-triggered star formation in the dwarf galaxy Henize 2-10", objavljen je danas u časopisu "Nature".

U većim galaksijama, materijal koji pada prema crnoj rupi razdire se zbog svog svojih magnetnih polja, koja stvaraju eksplozije plazme koje se kreću skoro brzinom svetlosti. Svaki oblak gasa koji je uhvaćen u taj mlaz bude zagrejan do te mere da bi čak stvorio zvezde.

Crna rupa u patuljastoj galaksiji Henize 2-10 je manja i materijal koji izlazi iz nje, međutim, to čini nežnije. To znači da je gas kompresovan na pravi način da bi pomogao u formiranju zvezda, a ne da ih spreči u tome.

"Na samo 30 miliona svetlosnih godina od nas, Henize 2-10 je dovoljno blizu da je Habl bio u stanju da veoma jasno uhvati i slike i spektroskopske dokaze o izlivu crne rupe. Dodatno iznenađenje je bilo to što je odliv, umesto da potisne formiranje zvezda, pokrenuo rađanje novih zvezda", rekao je Zachary Schutte, diplomirani student Rajnsove i glavni autor nove studije.

Nova studija crne rupe koju je uradio Habl takođe bi mogla da pomogne u pružanju boljih detalja o tome kako nastaju takve supermasivne crne rupe. Pošto je ostala mala, mogla bi da ponudi sliku kako su druge – sada veće – crne rupe izgledale kada su bile mlađe, i kako bi mogle da se formiraju i rastu.

"Era prvih crnih rupa nije nešto što smo mogli da vidimo, tako da je zaista veliko pitanje: odakle su one došle? Patuljaste galaksije nam mogu ukazati na scenario zasejavanja crne rupe koji je inače izgubljen u vremenu i prostoru", rekla je Rajns u izjavi.

Bonus video:

06:45

Belivuk izabrao svog naslednika! Stručnjaci otkrili ime, potom žestoko udarili na policiju: TREBA DA SE PONOSE ŠTO RADE U POLICIJI

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.