U KINI OTKRIVEN FOSIL KOJI BI MOGAO BITI REŠENJE DARVINOVE MISTERIJE! Delovi slagalice dolaze na svoje mesto
Otkriće, Foto: Printscreen/Youtube

NEVEROVATNO

U KINI OTKRIVEN FOSIL KOJI BI MOGAO BITI REŠENJE DARVINOVE MISTERIJE! Delovi slagalice dolaze na svoje mesto

Ova zagonetka je mnogo mučila Darvina i nikada nije našao zadovoljavajući odgovor

Objavljeno:

Kineski naučnici objavili su da su pronašli najstariji fosil pupoljaka na svetu, konačno potvrđujući da su cvetne biljke, ili kritosemenjače, evoluirale desetinama miliona godina ranije nego što se mislilo. Stručnjaci se nadaju da bi njihovo otkriće moglo da ublaži sumnje u vezi sa 100 godina starom misterijom, koju je Čarls Darvin jednom nazvao „odvratnom“.

Naime, ako najstariji fosil cveća nije stariji od 130 miliona godina, kako onda to da su samo 20 do 30 miliona godina kasnije kritosemenke počele da dominiraju ekosistemima? Darvina je mučilo pitanje – kako su kritosemenke evoluirale tako brzo?

Zagonetka koja je mučila Darvina

Ova zagonetka je mnogo mučila Darvina i nikada nije našao zadovoljavajući odgovor. Ali poslednjih godina, neki delovi slagalice su došli na svoje mesto.

Naime, stručnjaci iz Kine su 2016. godine pronašli „savršen cvet” koji datira iz perioda jure, pre više od 145 miliona godina. Fosilizovana biljka imala je latice, ali i čašice (lisnati delovi u osnovi pupoljka), kao i muške i ženske reproduktivne delove.

Godine 2018. u Kini je pronađen još jedan fosilizovani cvet, star oko 174 miliona godina. Poput moderne cvetnice, njeno seme je bilo potpuno zatvoreno u jajniku, piše Science Alert.

Poseban fosil

Međutim, nisu svi botaničari bili uvereni da se radi o pravim angiospermima. Neki su smatrali da su ovi fosili suviše primitivni da bi se smatrali cvetovima, dok su drugi smatrali da su njihove strukture previše složene za golosemenke; starija vrsta biljke bez cveta i sa otkrivenim semenom, kao što su četinari.

Ali ovaj najnoviji fosil pupoljaka, nazvan Florigerminis jurassica, mogao bi pripadati upravo prelaznoj fazi koju su naučnici tražili. Pronađen je u naslagama starim više od 164 miliona godina i još uvek je u odličnom stanju.

Pošto cveće ima krhku strukturu, teško ga je naći među fosilima pre perioda krede. Stoga su prethodni pokušaji da se otkrije poreklo angiospermi često opisivani kao „kontinuirani zapisi neuspeha“. F. jurassica je jedinstveno otkriće jer njen plod daje još veću osnovu za tezu da je zapravo kritosemenjača, a ne golosemenica.

Studija pod nazivom A jurski cvetni pupoljak iz Kine objavljena je u časopisu Geological Societi, London.

(Espreso/Index vijesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.