IME SRPSKE PRESTONICE KRASI GRADOVE ŠIROM SVETA: Naš BEOGRAD nije JEDINI, samo u SAD ima 10 mesta pod tim imenom!
Beograd, Foto: Profimedia

sa nama i u nama živiš ti

IME SRPSKE PRESTONICE KRASI GRADOVE ŠIROM SVETA: Naš BEOGRAD nije JEDINI, samo u SAD ima 10 mesta pod tim imenom!

Ime naše prestonice nosi čak i jedno mesto u Južnoafričkoj republici, ali Beograd se, ipak, nigde ne pominje toliko koliku u Americi

Objavljeno:

Ime srpske prestonice krasi gradove, mesta i opštine širom sveta, samo u SAD ima deset mesta koja se zovu Beograd.

Na ušću dveju reka, nekad poznato pristanište trgovačkih brodova, slobodarski Beograd je insipirisao Belogorod u Rusiji, najstariji grad istog imena podignut 1237. davnu prestonicu ugarskih kraljeva Stolni Beograd, beli zamak sa prestolom, na mađarskom Sekešfehervar, Berat u Albaniji, Biograd na Moru u Dalmaciji blizu Zadra, Bjalogard, industrijski centar u Poljskoj, predgrađe Londona, opštinu u glavnom gradu belgijske Valonije. Ime naše prestonice nosi čak i jedno mesto u Južnoafričkoj republici, ali Beograd se, ipak, nigde ne pominje toliko koliku u Americi. Ime Beograda nose mesta u petini država SAD- Minesoti, Ilinoisu, Misuriju, Montani, Mejnu, Nebraski, Južnoj Karolini, Teksasu, Virdžiniji, Koloradu. Ova mesta živi su podsetnik na ljude srpskog porekla koji su gradili Ameriku.

1 / 5 Foto: Profimedia

Belgrejd u Misuriju Osnovan je kao Brajanvil, ali su ga njegovi stanovnici 1876. godine prekrstili. Iako nije tačno poznato zbog čega, veruje se da je to zbog toga što se o Srbiji tada dosta pričalo tokom njene uspešne borbe protiv turske imperije. U ovom Beogradu danas živi oko 2.000 stanovnika. Belgrejd u Nebraski Osnovan je kao Mirna, ali mu je Džejms Mejn promenio ime 1883. godine, jer ga je grad podećao na glavni grad Srbije. Beograd u Nebraski je na uzvisini kao i naša prestonica, pa su se njegova svetla nadaleko videla. Osnovan je 1889. godine sa dolaskom železnice ubrzo je postao stecište trgovaca, privlačeći veći broj stanovnika, koj ise, kao i u našoj prestonici rado okupljaju u kafani.

Belgrejd u Teksasu Nastao je na istočnim prostorima države, na reci Misisipi, koje su naseljavali Indijanci i prvobitno je nazvan Biloksi, po plememnukoje je tu živelo. Tomas S. Mekfarlend 1838. godine je ime promenio u Beograd, ugledajući se na našu prestonicu u pokušaju da napravi popularno pristanište za trgovačke brodove. U međuvremenu je mali teksaški grad izrastao u nešto više od posećene luke u poljoprivredni centar cele regije, kasnije i sedište okruga. No, počeo je da propada kada je železnica zamenila rečni transport. Sada su ostala samo dva okolna mesta - Gornji i Donji Beograd.

Belgrejd u Ilinoisu Bio je ranije poznat kao Bel Grejd. Godine 1823. ova zajednica se sastojala od nekoliko desetina kuća koje je često plavila reka Ohajo. U atlasima se pojavljuje od 1956. godine, a veruje se da je nazvan kao naša prestonica zato što se, kao i naš Beograd, nalazi na ušću dveju reka. Belgrejd u Severnoj Karolini U priobalnom mestašcu na južnoj obali reke Vajt ouk, kumovao je učitelj i direktor škole Frederik C. Henderson devedesetih godina 19. veka. Nije poznato zbog čega je baš tako nazvao ovo mesto, ali je Henderson i dnevnim novinama, prvim koje je osnovao u tom okrugu, dao ime "Belgrejd kurir". Belgrejd u Virdžiniji Belgrejd u Virdžiniji je u atlasima SAD od 1895. godine. Nekada se zvao Bel Grouve, ali se veruje da je dobio novi naziv po Belgrejd plantažama koje je 1824. godine razvio Entoni T. Robios. Belgrejd u Koloradu Za ovo mesto nema istorijskih podataka.

Beograd u svemiru "Svojevremeno sam, kao generalni konzul, slao čestitku gradonačelniku Beograda u Montanu za njihov praznik, krajem septembra. Tada se kod njih održava parada koja označava kraj žetve i početak jesenjih i zimskih praznika. Mislim da bi trebalo održavati kontakt sa tim ljudima, kako bi negovali tradiciju i sećanje na Srbe, po čijem poreklu je njihov grad i dobio ime", smatra bivši srpski konzul Nikitović.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.