BIZARAN ISPAD SEVERNE KOREJE: Tvrde kako je Kimov otac IZUMITELJ BURITA, sve to potkrepili SNIMKOM! (VIDEO)
Burito, Foto: Printscreen/Mailonlinevideo

vrhunac

BIZARAN ISPAD SEVERNE KOREJE: Tvrde kako je Kimov otac IZUMITELJ BURITA, sve to potkrepili SNIMKOM! (VIDEO)

Navodno, Kim Džong-il je na ideju o urolanom testu došao 2011. godine, pre nego što je preminuo od srčanog udara

Objavljeno:

Državni mediji Severne Koreje preneli su da je otac lidera zemlje,Kim Džong-una, izmislio burito, a u propagandnim snimcima pokazali su kako se tamošnji građani goste ovim jelom, poznatim u SAD i Meksiku.

Navodno, Kim Džong-il je na ideju o urolanom testu došao 2011. godine, pre nego što je preminuo od srčanog udara.

Kako dalje navode mediji, i aktuelni lider se zanima za ovu vrstu hrane čija popularnost raste u Severnoj Koreji.

Na snimku se može videti kako se građani goste na jednom kiosku brze hrane iako zemlju potresaju velike nestašice hrane. Na obližnjem muralu je i lik pokojnog vođe Kim Džong-ila kako nadgleda radnike koji prave poslastice.

Hjun-seung Li, koji je pobegao iz Severne Koreje 2014. godine, kazao je za britanski San da u zemlji nema dovoljno sastojaka neophodnih za pravljenje burita ili drugih stranih specijaliteta.

- Nikad u Severnoj Koreji nisam video buritose. Prodor inostrane hrane u zemlju je veoma mali, postoji veoma mali broj restorana gde možete da se počastite, a sastojci nisu raznovrsni - poručio je.

Ne zna sa kada je tačno nastao burito, ali se izraz prvi put pojavio 1895. godine u meksičkom rečniku u kome se navodi da je u pitanju regionalna "stvar" iz meksičke države Guanahuato.

Smatra se da je burito tradicionalno meksičko jelo koje se sastoji od tortilje od pšeničnog brašna punjene prilozima.

Tortilja se obično lagano peče na žaru ili kuva na pari, da omekša i bude savitljivija. U Meksiku su meso i pasulj najčešći prilozi, a ponekad i jedini.

Pre razvoja modernog burita, mezoamerički narodi Meksika koristili su kukuruzne tortilje 10.000 godina pre nove ere da bi zamotali hranu, sa punjenjem od čili paprika, paradajzom, pečurkama, tikvicama i avokadom.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.