ČESMOVAČA ILI FLAŠIRANA? Naučnici izneli podatke o ŠTETNOSTI, šta mi pijemo ustvari?
Ilustracija, Foto: Shutterstock

nauka reklA SVOJE

ČESMOVAČA ILI FLAŠIRANA? Naučnici izneli podatke o ŠTETNOSTI, šta mi pijemo ustvari?

Istraživači Instituta sproveli su studiju kako bi utvrdili posledice prekomerne kupovine flaširane vode

Objavljeno:

U svetu se godišnje kupuje preko 50 milijardi boca vode, od kojih većina, odmah nakon ispijanja, završi u smeću. Međutim, gomilanje plastičnog otpada nije jedino što bi trebalo da nas zabrine kada su u pitanju plastične boce, piše Energi Portal.

Prema The Oakland Recicling Association, proizvodnja PET boca oslobađa aceton, benzen, toluen, metilen hlorid i druge hemikalije opasne po životnu sredinu i zaposlene, a postoje studije koje pokazuju da ljudi koji piju flaširanu vodu imaju veće šanse da uđu u mikroplastične čestice.

Nedavno istraživanje o uticaju flaširane vode na životnu sredinu i naše zdravlje sproveo je i Institut za globalno zdravlje u Barseloni. Do povećanja kupovine flaširane vode došlo je jer javnost često sumnja u kvalitet vode iz slavine, a postoje i marketinške kompanije koje ih uglavnom povezuju sa planinskim izvorima i zdravim načinom života.

Zato su istraživači Instituta sproveli studiju kako bi utvrdili posledice prekomerne kupovine flaširane vode. Polazeći od pitanja „šta bi se dogodilo ako bi svi u Barseloni prešli na flaširanu vodu“, došli su do cifre da će 1,43 vrste nestati svake godine, dok će troškovi flaširanja i pumpanja vode iznositi 83,9 miliona dolara.

Negativan uticaj na životnu sredinu bio bi 3.500 veći ako bi svi pili flaširanu vodu nego da su konzumirali „vodu iz česme“. Iako su se istraživači, radi lakšeg rukovanja podacima, fokusirali isključivo na Barselonu, ova studija dobro ilustruje posledice favorizovanja flaširane vode umesto vode iz slavine.

Jasno je da kvalitet česmovače nije svuda isti, već se razlikuje od zemlje do zemlje, i od grada do grada, ali tamo gde je dobrog kvaliteta, navodi se u studiji, to je ipak bolji izbor.

(Espreso/ALO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.