FRANCUSKA PROGLASILA KATASTROFU: Pored kovida moraju da preživljavaju još jedan PAKAO
Vinograd, Foto: Printscreen/youtube

francuska

FRANCUSKA PROGLASILA KATASTROFU: Pored kovida moraju da preživljavaju još jedan PAKAO

Ledeni talas je pogodio brojna francuska vinogradrska područja, uključujući Bordo, Burgundiju, dolinu Rone i Provansu, oštetivši vinovu lozu, a ugrozio je i uzgajivače kivija, kajsije, jabuke i drugog voća, kao i useve poput repe i uljane repice, piše Gardijan

Objavljeno:

Kako je saopšteno, ove godine će zbog klimatske krize i neuobičajeno niske temperature, trećina francuske proizvodnje vina, vredne gotovo dve milijarde evra prihoda, biti izgubljena.

„Ovo je verovatno najveća poljoprivredna katastrofa od početka 21. veka“, izjavio je francuski ministar poljoprivrede Žilijen Denormandi ove nedelje, pošto je vlada proglasila „poljoprivrednu katastrofu“ i počela s pripremom hitnih finansijskih mera, prenosi britanski Gardijan.

Sezonski neuobičajen talas ledenog vremena i oštrog mraza, koji se dogodio nakon naleta toplog vremena, pogoršao je štetu u vinogradima. Prvobitni rast temperatura vazduha podstakao je raniji razvoj vinove loze i voćaka nego obično, koji je iznenadna hladnoća "pokosila".

Nacionalna federacija sindikata poljoprivrednih gazdinstava procenjuje da će najmanje trećina francuske proizvodnje vina biti izgubljena, zbog rizika da rod groždja u mnogim najpoznatijim francuskim vinogradarskim regionima bude desetkovan.

Ledeni talas je pogodio brojna francuska vinogradrska područja, uključujući Bordo, Burgundiju, dolinu Rone i Provansu, oštetivši vinovu lozu, a ugrozio je i uzgajivače kivija, kajsije, jabuke i drugog voća, kao i useve poput repe i uljane repice, piše Gardijan.

Bonus video:

07:16

SMRDI, ALI BAR NEMA DIMA: Posetili smo porodicu u Kovinu koja živi pored deponije, MESEC DANA NAKON POŽARA!

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.