NEKADA JE DIZAO 360 KG, A SADA NE MOŽE NI DA HODA: Najtragičnija priča u sportu! (VIDEO)
- Evo nas opet. Molite se za starca. No ovaj put je reč i manjoj operaciji - poručio je Kolmen., Foto: Printscreen

SAmo hrabro

NEKADA JE DIZAO 360 KG, A SADA NE MOŽE NI DA HODA: Najtragičnija priča u sportu! (VIDEO)

Možda nekome malo neukusno izgleda kada se nekoliko nauljenih muškaraca od 120 kilograma popnu na pozornicu te stišću i pokazuju svoje mišiće, ali i to je sport

Objavljeno:

Kada govorimo o badibildingu, ime Ronija Kolmena (56) je nezaobilazno. Reč je o čoveku koji je popularizovao ovaj sport i stavio ga na najviše grane, a sebe u probleme. Danas jedva hoda...

Je li ljudsko zdravlje vredno svih uspeha koje ostvarimo u životu? Vredi li patiti zbog 'pet minuta' slave? Pitanja su s kojima se najčešće susreću nekadašnji sportisti iza kojih je uspešna karijera, no sadašnjost provode u bolovima zbog neverojatnog napora i truda koji su morali uložiti u karijeru.

Osam puta pobedio je na elitnom takmičenju Mister Olimpija koje okuplja najbolje badibildere sveta i nema tog časopisa o vežbanju čiju naslovnicu nije ukrašavala njegova ličnost.

Možda nekome malo neukusno izgleda kada se nekoliko nauljenih muškaraca od 120 kilograma popnu na pozornicu te stišću i pokazuju svoje mišiće, ali i to je sport.

foto: Printscreen

No za put do vrha i slave potrebno je jako puno odricanja, a i što se tiče badibildinga, korištenje nekih zabranjenih sredstava. Ljudsko telo ima granice i nekada ne može podnijeti sve te napore, a to je na svojoj koži osjetio legendarni badibilder Kolmen.

Godine treninga učinile su svoje pa je Kolemen na svom Instagram profilu otkrio kako se već godinama muči s bolovima u kolenima i leđima te da je imao tri operacije vredne dva miliona evra kako bi mogao hodati, ali sve se zakompliciralo i badibilder jedno vreme nije mogao ni stajati.

- Smatram da operacije nisu prošle kako su trebale i sve je dovelo do toga da više ne mogu stati ni na noge. Morate shvatiti da mi nije lako, da je svaka operacija vrlo teška i da jedna košta oko 500.000 dolara. Samo na posljednji tri operacije sam potrošio oko dva miliona dolara i posle svega svejedno ne mogu stajati, ali neću se predavati te ću se i dalje boriti, uz vašu podršku - napisao je Kolmen na društvenim mrežama.

1 / 3 Foto: Printscreen

Od toga je prošlo skoro godinu dana, a novi problemi su se javili prije dva mjeseca. Osetio je bol u desnom kuku, otišao na rutinski pregled, no zapravo je završio na novoj operaciji.

- Evo nas opet. Molite se za starca. No ovaj put je reč i manjoj operaciji - poručio je Kolmen.

Na njegovu sreću, bila je to rutinska operacija nakon koje je ubrzo izašao iz bolnice. No legenda badibildinga i čovek koji je s večne liste skinuo velikog Arnolda Švarcenegera, svakodnevno živi u bolovima.

Njegove borbe s povredama započele su još pre par godina kada je imao čak sedam operacija na leđima. Tada je ponovno učio hodati.

- Želite li i dalje biti kao ja, imati istu radnu etiku kakvu sam ja imao? Pa, kao što možete videti, ja sam osmerostruki Mr. Olimpija koji ne može hodati - požalio se tada medijima veliki Kolmen.

foto: Printscreen

I dan danas ima velikih problema s hodanjem, a sve je otišlo do te mjere da nekada ne može ni stati na noge pa se mora služiti kolicima.

On je za vrijeme bodybuilding karijere radio i kao policajac, a kaže da ne bi ništa mijenjao da se ponovno rodi.

- Da imam šansu da sve učinim ponovo, promenio bih jednu stvar. Onda kada sam radio čučanj sa 360 kilograma, napravio bih četiri ponavljanja umjesto dva, to je jedino za čim žalim u svojoj karijeri. Ta dva ponavljanja koja sam napravio me proganjaju i danas jer sam znao da mogu četiri, ali kukavica u meni je napravila samo dva. Jedino žalim za tim.

Mnogi su mu prigovarali masovno korištenje steroida iako je u početku tvrdio da ih nije koristio. Badibilding stručnjaci smatraju da je upravo on pokretač novog pokreta u kojem je bilo važno imati što manje masnih naslaga pa su vežbači izgledali kao nacrtani i previše umetni uz brojne steroide koje su 'štrcali' u sebe.

Unatoč tome, Kolmen će ostati kao legenda koja je proslavila ovaj sport i podignula ga na visoke grane, ali taj uspjeh ga je sada 'bacio' u kolica i hodanje mu je postalo luksuz...

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.