Prva žvaka, prve vunene čarape i 13 drugih najstarijih predmeta na svetu! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Twitter, Wikipedia

staro kao biblija

Prva žvaka, prve vunene čarape i 13 drugih najstarijih predmeta na svetu! (FOTO) (VIDEO)

Oni su preteče onoga što mi danas koristimo...
Objavljeno: 10:00h

Praistorijski, kao i srednjevekovni, čovek nije mogao da uživa u većini blagodeti koje pruža savremena civilizacija. Ipak, ti ljudi su imali neke jako praktične i upotrebljive predmete koji su im činili život lakšim. Ovo je najstarija fotografija srpske vojske ikad napravljena! Stara je 161 godinu! (FOTO) Ti predmeti su, ustvari, preteče onoga što mi danas imamo i koristimo! Za neke ćete se iznenaditi da su uopšte i postojali! 1. Prve čarape (stare 1.500 godina) Egipatske vunene čarape, koje se nose uz sandale, štrikane su između 300. i 499. godine naše ere. Pronađene su u 19. veku.

foto: Wikipedia / David Jackson

2. Najstariji sačuvani recept (5.000 godina) Sumerski recept za pivo potiče iz 3.000 godine p.n.e. Pivo napravljeno po njemu je veoma jako i sadrži komadiće hleba koji "plivaju" u njemu.

3. Najstarije nočare za sunce (800 godina) Najstarije naočare za sunce otkrivene su na kanadskom ostrvu Bafinova zemlja. To su bile naočare za sneg, napravljene da smanje uticaj odsjaja sunca na oči.

4. Najstarija skulptura ljudskog tela (35.000 - 40.000 godina) "Venera iz Hole Felsa" je najstarija statua koja prikazuje ljudsku figuru. Figura napravljena od kosti mamuta pronađena je u Nemačkoj.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.