VEĆ GODINAMA SE U NAŠEM SUNČEVOM SISTEMU KRIJE NEŠTO VANZEMALJSKO: Naučnici su tek sada ovo primetili!
Ilustracija, Foto: EPA / NASA/JPL-CALTECH / HANDOUT

astronomija

VEĆ GODINAMA SE U NAŠEM SUNČEVOM SISTEMU KRIJE NEŠTO VANZEMALJSKO: Naučnici su tek sada ovo primetili!

Ti su asteroidi verovatno doputovali kada se formirao naš solarni sistem pre 4,5 milijardi godina

Objavljeno:

U poslednjih nekoliko godina naučnici su primećivali prve međuzvezdane posetioce našeg Sunčevog sistema.

To su kometa pod nazivom 2I / Borisov, primećena 2019. ali još uvek prolazi pored Zemlje, i asteroid nazvan 'Oumuamua' koji je brzo prošao pored nas 2017. godine.

Sada su astronomi utvrdili trajnije prisustvo autsajdera u našem Sunčevom sistemu. To je grupa međuzvezdanih asteroida koja je davno doputovala tu i nikada nije otišla. Skrivali su se pred očima naučnika milijarde godina, prema novom istraživanju objavljenom ove nedelje u Mesečnim izveštajima Kraljevskog astronomskog društva.

Ti su asteroidi verovatno doputovali kada se formirao naš solarni sistem pre 4,5 milijardi godina. Oni potiču iz različitog sistema zvezda. A kada se formirao naš Sunčev sistem, i sam je verovatno bio bliži i drugim mladim zvezdanim sistemima.

- Blizina zvezda značila je da su osećali gravitaciju jednih prema drugima mnogo jače u tim ranim danima nego danas - rekao je Fathi Namouni, istraživač Observatoire de la Cote d'Azur i vodeći autor studije.

- Ovo je omogućilo da se asteroidi prebacuju iz jednog sistema u drugi.

Namouni i saradnica Marija Helena Moreira Morais iz Brazila koristili su numeričko modeliranje da bi simulirali rođenje našeg Sunčevog sistema i precizirali lokaciju asteroida pre milijarde godina. Simulacija je otkrila da su se asteroidi kretali vertikalno u odnosu na ravan u kojoj planete Sunčevog sistema i asteroidi kruže oko Sunca. Asteroidi su takođe bili veoma udaljeni od prvobitnog diska na kojem su se planete formirale oko sunca. Ovo sugeriše da su asteroidi zapravo zarobljeni iz drugog sistema zvezda dok su planete formirale u našem Sunčevom sistemu.

19 asteroida se od tada skriva pred očima, a vrte se oko Sunca zajedno sa asteroidima zvanim Kentauri koji se mogu naći između Jupitera i Neptuna. Kentauri su neobični jer se ponašaju istovtrmrno poput asteroida i kometa. Ta dvojna priroda je razlog zašto su i nazvani kentauri, po polu-konju, polu-čovekub iz mitologije.Kentauri takođe imaju orbite koje je teško razumeti ili predvideti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.