KAO DETE NIJE MOGAO DA PRIČA: Danas govori 9 jezika i piše pesme
Foto: Printscreen

on je čudo

KAO DETE NIJE MOGAO DA PRIČA: Danas govori 9 jezika i piše pesme

Dečaku Rafaelu je dijagnostikovan autizam kada je bio malen. Njegovi roditelji su na početku bili uplašeni, ali su znali da trebaju podržavati svog sina. Odlučili su istražiti njegovo stanje i proučiti metode kako bi ga podigli.

Objavljeno:

Njihova je priča započela kada je Rafael imao imao dve godine i osam meseci, a nije znao reći ni jednu reč. Tada su njegovi roditelji posetili neuro-pedijatra koji je rekao da Rafael pati od neverbalnog autizma. No, njegovi roditelji nisu želeli biti vezani jednom dijagnozom tako da su posetili još tri lekara.

Dijagnoza je ostala ista. Prvo njegovi roditelji nisu znali što je autizam, ali su bili željni da učine sve kako bi svog sina odgajili na što bolji način.

Rafael je započeo terapiju, ali nije pokazivao promene ni nakon nekoliko meseci. Lekari su tada roditeljima predložili da daju Rafaelu tablet. Iako su se bojali kakav će to uticaj imati na njega, Rafaelovi roditelji su bili spremni na sve. Tako je započeo njegova interakcija s tehnologijom.

Rafael je gledao videe na portugalskom jer žive u Brazilu, no pomak se dogodio kada je slučajno počela svirati pesma na Engleskom. Njegovi su roditelji rekli: „U tom trenu su mu oči zasvetlele zbog onoga što je slušao i gledao. Znali smo da se nešto promenilo”. Od tog trena je započela Rafaelova ljubav prema jezicima. Budući da ima odlično pamćenje, on može jako lako učiti druge jezike te ih savršeno izgovara.

Rafael sada priča devet jezika uključujući engleski, španski, japanski, ruski, francuski i nemački. Uči jezik po jezik. Kada jednog svlada, prelazi na druge. Najdraži mu je engleski te mu je najugodnija komunikacija na engleskom tako da mnogi misle da je Amerikanac te da tek uči pričati portugalski koji dosta teško izgovara iako živi u Brazilu.

Rafael svaki jezik drugačije doživljava: nemački ne voli jako puno, a priča ga samo u tajnosti, engleski mu je najdraži te bližnje nastoji ispraviti i pomoći im u govoru, a španski ga uvek nasmeje.

No, jezici nisu jedini Rafaelov talent. On je jako talentovan za muziku te je nakon samo tri lekcije svladao neke stvari koje ljudi svladavaju po 3-4 godine. Često svira u parkovima za zabavu. Imao je priliku i svirati sa svojim najdražim izvođačem, Raffom Torresom.

Njegova maka veruje da je zbog Rafaela naučila gledati svet na drugi način. Zbog Rafaela su sada njegovi roditelji otvoreniji prema svetu i mogućnostima koje život nudi, ali i potencijalu unutar svake osobe.

„Morate verovati u potencijal svog deteta, bez obzira na situaciju. Učite kako biste ih podržali i verujte svojoj intuiciji. Ako vaše dete ima autizam, ne znači da će vam biti teret, nego mogu biti prilika za neprestano učenje. Ako ste sretni, dobri i ako marite, onda te osećaje možete preneti na vaše dete koje će se zaraziti vašom radošću te će srećno rasti. Ljubav zaceljuje od unutra prema spolja. Svi su drugačiji na svoj poseban način”, rekla je Juli, Rafaelova majka.

Ujedno, Rafael ima mnogo mogućnosti za budućnost zbog znanja jezika i drugih hobija u kojima je izvrstan, ali roditelji ga ne žele previše opterećivati onim što bi mogao biti u budućnosti jer ne žele da oseća pritisak, nego žele da radi ono što voli, a ona, nen suprug i druga tri sina će ga uvek štititi i paziti, piše Brightside.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/magazin.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.