KADA GA JE UJELA ZMIJA, ODSEKAO JE SEBI PRST: Ono što mu je lekar nakon toga rekao, potpuno ga je smlatilo!
Zmija / Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube

očajno

KADA GA JE UJELA ZMIJA, ODSEKAO JE SEBI PRST: Ono što mu je lekar nakon toga rekao, potpuno ga je smlatilo!

Mislio je da će umreti

Objavljeno:

Posle ujeda otrovne zmije, seljak iz Kine odsekao je desni kažiprst misleći da je to jedini način da se spase, i zaputio se u bolnicu u najbližem gradu. Lekari su, međutim, rekli da je ta drastična mera bila nepotrebna.

“Zmija od pet koraka” ima opasnu reputaciju u kineskoj provinciji Džeđang. Lokalni mit glasi da kada vas ujede možete da napravite pet koraka pre nego što se srušite od efekta njenog otrova.

Nije onda ni čudo što je seljak iz okruga Šangju, kada ga je zmija ujela za prst, mislio da mu je ostala samo jedna mogućnost – amputacija prsta. Šezdesetogodišnjak je potom previo ranu i odvezen je u bolnicu u gradu Hangdžou, udaljen 80 kilometara.

Narodni mitovi su jedno, a istina je često drugačija.

Kako prenosi Saut Čajna morning post, po prijemu u bolnicu doktori nisu primetili nijedan teži simptom. Seljak, identifikovan po imenu Žang, bio je dobro, nije imao problema sa disanjem, glavobolje niti krvarenje iz desni, što su uobičajeni simptomi kada je u pitanju ujed zmije.

Štaviše, doktori ističu da je amputacija prsta bila nepotrebna.

Žangu je dat protivotrov, rana je očišćena i previjena, a zatim je poslat kući na oporavak. Nažalost, prst nije mogao da bude prišiven, jer ga je ostavio u planini gde ga je zmija ujela.

– Uopšte nije neophodno da se odseče deo tela. “Zmija od pet koraka” nije toliko otrovna – rekao je doktor Juan Čengda.

Jamičarka od pet koraka možda nije izuzetno otrovna, ali je svakako opasna. Pripada porodici Deinagkistrodon acutus i naseljava područje severnog Vijetnama i južne Kine.

Njen otrov je snažan hemotoksin, koji razara krvna zrnca i izaziva krvarenje, ali ga ne ubrizgava u velikoj količini. Veći primerci mogu da budu smrtonosni, tako da strah nije neopravdan. Žang je doktorima rekao da je njegov komšija početkom godine umro od ujeda zmije.

Amputacije, isisavanja i podvezivanja prave još veću štetu

Juan je naveo da metod koji je Žang upotrebio nije uopšte redak. U narodu postoji mnogo mitova o tome kako treba tretirati ujed – od zasecanja na mesto ujeda i isisavanja otrova (što ne funkcioniše) ili snažnog podvezivanja dela tela, što takođe ne pomaže i može da pogorša stvar.

Oko 30 odsto pacijenata koji se pojave u bolnicama pokušali su neku od radikalnih metoda i time najčešće pogoršali svoje stanje.

– Neki su koristili noževe da odseku prste, neki kanap ili žicu da podvežu deo telo, a neki su čak pokušavali da unište otrov vatrom. Kada dođu do nas, nekima prsti i udovi već pokazuju znake gangrene – objašnjava Juan.

Prema savetima lekara u australijskoj državi Kvinslend (koja je dom nekih od najotrovnijih zmija na svetu), posle ujeda zmije najbolje je čvrsto previti ranu zavojem, kretati se što manje i pozvati hitnu pomoć ili nekog ko može da vas preveze u bolnicu.

Nikada ne treba ispirati otrov iz rane, jer pomoću njega doktori mogu da identifikuju vrstu zmije i što pre daju odgovarajući protivotrov.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Dnevno.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.