MESECIMA JE IMALA NEIZDRŽIVE BOLOVE U STOMAKU: A onda je slučajno masirala grudi i to joj je spasilo život!
Hollie Drynan se mesecima borila s bolovima u stomaku, Foto: Instagram

tužno

MESECIMA JE IMALA NEIZDRŽIVE BOLOVE U STOMAKU: A onda je slučajno masirala grudi i to joj je spasilo život!

DNA test pokazao je da u njenom TP53 genu postoji mutacija usled koje se ćelje raka nekontrolirano šire

Objavljeno:

Mesecima se borila s bolovima u stomaku. Doktori nisu znali šta joj je. Odlučila je da pokuša masažom uljem, a kad je višak htela da umasira u kožu grudi, u levoj dojci napipala je kvržicu.

Danas 27-godišnja Holi Drinen, majka 18-mesečne devojčice Bel, proteklih se meseci borila s nelagodom u stomaku, koju je njen lekar prvo pripisao menstrualnim grčevima, potom netoleranciji na gluten, a onda i upalnoj bolesti creva. Kako je očajnički tražila šta joj može olakšati probleme, mlada žena iz Čelmsforda u Eseksu, masirala je abdomen povremeno hidratantnim uljem.

Tako je jednog dana nešto ulja ostalo na njenim rukama i odlučila je da ga umasira u grudi. To joj je spasilo život. Naime, tad je napipala tvrdu kvržicu u levoj dojci, što ju je u septembru prošle godine dovelo do dijagnoze raka dojke.

Nakon mastektomije i rekonstrukcije dojke, te šest meseci hemoterapije, danas nema znakova karcinoma. Ali, DNK test pokazao je da u njenom TP53 genu postoji mutacija usled koje se ćelije raka nekontrolirano šire.

Kako se već 2005. godine borila s rakom na mozgu, Holi Drinan brinula je da će celi život provesti pitajući se 'imam li rak'?!

- Još nemam ideju o tome zašto me povremeno boleo stomak, ali znala sam da nešto nije u redu, jer se nisam mogla rešiti teških grčeva, za koje su lekari tvrdili da su normalni. Zato sam četiri puta išla na pregled. Jednom sam čak morala da pozovem Hitnu pomoć, jer je bol bila neizdrživa, ali lekari su opet bili uvereni da su u pitanju menstrualni grčevi - priča Hollie.

Osećala je da nikad neće doći do toga da sazna što je uzrok bolova i gotovo je odustala, ali bol je bila neizdrživa, pa je odlučila da proba sa masažom. Kako joj je ostalo ulja na rukama, htela je da ga utrlja u grudi i tako napipala kvržicu.

- Kao da se zaglavila među mojim rebrima, bukvalno sam ju mogla uhvatiti prstima - kaže Hollie. Odmah je zakazala pregled, iako nije pomišljala na to da ima rak, među ostalim i zato što su je prijatelji uveravali da je verovatno reč o običnoj cisti koja će se povući. Nedelju dana kasnije čekala je nalaze biopsije. Lekar joj je saopštio da ima tumor.

- Trebalo je čekati dve nedelje na nalaz kako bi se pokazalo je li reč o kancerogenoj promeni, ali ja sam osećala da jeste - kaže mlada majka.

Tad je saznala i da bol u stomaku nije uobičajena kod raka dojke, ali se može pojaviti ako se rak proširio i na jetru, ili kao popratni simptom nekih vrsta hemoterapije i hormonalnih tretmana. Njen rak bio je ograničen na njena prsa, pokazalo se, pa je bol u stomaku i dalje ostala misterija. Ali, neugoda je nestala kad je krenula s hemoterapijama.

Usled hemoterapija izgubila je kosu, što je za mladu frizerku bio težak period. Ali, nosila se s tim gubitkom i bolje nego što je očekivala, kaže.

Kako se rak proširio, a limfne čvorove, tokom operacije uklonjeno joj je 5 limfnih čvorova, a ubrzo je prošla i rekonstrukciju dojke, za koju su joj uzeli masno tkivo iz stomaka.

- Verovatno ću morati i na uklanjanje desne dojke, jer imam 80 posto šanse za to da se rak ponovo pojavi - kaže Holi koja je uprkos svemu zadržala pozitivan duh. Nakon operacije se toliko smejala s drugim pacijenticama u bolnici da je nekoliko puta pomislila da će joj popucati šavovi, kaže.

- Morala sam da ostanem jaka zbog moje male devojčice, kaže. Dodaje kako će deo života i dalje provoditi s osećajem da bi se rak mogao vratiti, ali nastojaće da živi najbolje što može sa svojom ćerkom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.