NAJPAMETNIJA ŽENA NA SVETU JE ODUSTALA OD FAKULTETA: Ovo je njena životna priča
Merilin vos Savant, Foto: Youtube printscreen

merilin vos savant

NAJPAMETNIJA ŽENA NA SVETU JE ODUSTALA OD FAKULTETA: Ovo je njena životna priča

U istoriju će ostati upisana kao osoba s najvećim IQ-em na svetu

Objavljeno:

Merilin vos Savant rođena je kao Merilin Mač, ali prezime svog oca nije zadržala tako dugo.

Jako je rano počela da veruje kako bi trebalo da zadrže predbračna prezimena, pa bi tako sin trebalo da preuzme očevo prezime, a ćerka majčino. Tako je ona postala Merilin vos Savant (stručnjak), što joj i pristaje. Ona je ipak žena s najvećim IQ-om na svetu.

Dok je bila 10-godišnja devojčica rešavala je dva testa inteligencije. Prvi je bio Stanford-Binet test i uključivao je set pitanja koji mere kognitivne sposobnosti kroz pet faktora. Drugi je bio Mega test, dizajniran kako bi merio IQ iznad 145. Po Mega testu njen je IO iznosio 186, a po Stanford-Binetovoj skali bio je 228.

Nakon kratke analize stručnjaci su zaključili kako ova desetogodišnjakinja ima mentalne sposobnosti 23-godišnjaka. Trideset godina nakon toga u istoriju će ostati upisana kao osoba s najvećim IQ-em na svetu koja je dugo držala i taj rekord u Ginisovoj knjizi rekorda sve dok ta kategorija nije ukinuta 1990. godine.

Uprkos njenom IQ-u bez presedana njeno je obrazovanje bilo poput bilo kojeg drugog. Išla je u lokalnu srednju školu i radila u očevoj prodavnici. Studirati je počela na društvenim studijama, a zatim se preselila na studije psihologije na univerzitet Vašington od kojeg je odustala nakon dve godine.

Početkom 80-ih preselila se u Njujork i počela da gradi svoju karijeru u pisanju, pisala je i IQ kvizove za Omni magazin pre nego je dobila posao u Parade. Pisala je kolumnu a ljudi su joj mogli slati pitanja na koja bi im ona odgovarala.

1987. godine udala se za Roberta Džarvika jednog od dizajnera veštačkog srca Džarvik-7. Kasnije je postala šefica finansija u Jarvik Heart Inc. Njih dvoje tada su bili poznati kao najpametniji par u Njujorku.

Tokom godina bilo je rasprava o autentičnosti testova koji su izmerili njen stepen IQ-a, budući da trenutne verzije ne omogućavaju rezultate iznad 170. I ona sam je tvrdila kako je to pomalo nejasno područje, s obzirom kako inteligenciju više nije tako lako meriti. Postoje hiljade faktora koji mogu uticati na mentalne sposobnosti i inteligenciju, a nisu svi testovi opremljeni dovoljno kako bi se sa svime mogli suočiti.

Ona je bez sumnje jedna od, ako ne i najpametnija osoba ma svetu, no Marilin vos Savant potpuno se držala podalje od bilo kakvih reflektora. I ostala je u anonimnosti, sasvim obična žena, kolumnistkinja i autorka koja je objavila nekoliko knjiga.

bonus video:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.