BROJ 137 JE NAJVEĆA MISTERIJA ZA NAUČNIKE: Da li svemir ima strukturu koja se može pretočiti u OVAJ BROJ?
Svemir je prepun misterija, Foto: Pixabay

neobično

BROJ 137 JE NAJVEĆA MISTERIJA ZA NAUČNIKE: Da li svemir ima strukturu koja se može pretočiti u OVAJ BROJ?

Svoju privlačnost 1/137 duguje tome što se pojavljuje na raskrsnici ključnih područja fizike kao što su relativnost, elektromagnetizam i kvantna mehanika

Objavljeno:

Ričard Fajnman, američki fizičar, jedan je od najuticajnijih fizičara 20. veka, koji je naročito radio na polju kvantne elektrodinamike, smatrao je da Svemir ima strukturu koja se može pretočiti u ovaj broj.

Fajnman je govorio kako svi fizičari teoretičari treba o tome da se pitaju.

On je to nazvao "jednom od najvećih misterija u fizici, misterioznom broju koji smo dobili bez razumevanja". Taj magični broj, konstanta fine strukture, je temeljna fizikalna konstanta povezana s jačinom elektromagnetskog međudelovanja i ima isti iznos u svim sistemima mernih jedinica i iznosi približno 1/137. Označen je grčkim slovom alpha - α.

Posebno specijalno u ovom slučaju je to što se ona smatra najboljim primerom čistog broja, onog kojem ne trebaju jedinice. On zapravo kombinuje tri prirodne temeljne konstante, brzinu svetlosti, električni napon i Plankovu konstantu, kao što je objasnio fizičar Pol Dejvis, piše Big Think.

Svoju privlačnost 1/137 duguje tome što se pojavljuje na raskrsnici ključnih područja fizike kao što su relativnost, elektromagnetizam i kvantna mehanika.

Britanski fizičar Lorens Ivs sa Univerziteta Notingem, smatra da bi broj 137 mogao biti signal vanzemaljcima da imamo jednu meru savladavanja naše planete i razumevanja kvantne mehanike. I njima bi taj broj trebalo da bude poznat, posebno ako imaju napredno razvijenu nauku.

Ovaj je broj intrigirao i druge naučnike, posebno nobelovca Volfganga Paulija (1900-1958) koji je njime bio opsednut celog života.

- Kada umrem moje prvo pitanje đavolu će biti: Koje je značenje konstante fine strukture? - govorio je u šali.

Tog se pitanja dotakao i tokom primanja Nobelove nagrade u Stokholmu 1946. godine, govoreći kako je potrebna teorija koja bi odredila vrednost i "time objasnila atomističku strukturu električne energije koja je važan kvalitet svih atomskih izvora električnih polja koja se pojavljuju u prirodi''.

Jedan od pionira kvantne mehanike, inače umro u bolničkoj sobi 137, Pauli je tokom svog života bio zaokupljen konstantom fine strukture. Jedna od mogućnosti upotrebe ovog broja je izmeriti interakciju nabijenih čestica, elektrona i elektromagnetskih polja. Alfa određuje koliko brzo atom može emitovati foton. Takođe utiče na detalje svetlosti koju emituju atomi.

Naučnici su mogli da posmatraju uzorak pomaka svetlosti koji dolaze iz atoma nazvanih "fine strukture". Ova "fina struktura" vidljiva je na suncu i svetlu koje dolaze iz drugih zvezda. Fizičari su se pitali, zašto priroda insistira na ovom broju? U nizu različitih kalkulacija pojavljuje se od 1880-ih, ali do dana današnjeg uprkos nizu mogućnosti, ni jedno objašnjenje se nije zadržalo.

Poslednja istraživanja dovode mogućnost da se konstanta zapravo povećala toekom šest milijardi godina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.