ODJEDNOM SAM SHVATIO DA TOG DANA NEĆEMO STIĆI DO ORBITE! Astonaut koji je preživeo KVAR SOJUZA opisao šok iskustvo
Hag pre lansiranja, Foto: Reuter

izazovi putovanja u svemir

ODJEDNOM SAM SHVATIO DA TOG DANA NEĆEMO STIĆI DO ORBITE! Astonaut koji je preživeo KVAR SOJUZA opisao šok iskustvo

Samo sletanje na Zemlju nikada neće zaboraviti, prvenstveno zbog fizičkih senzacija koje je tada osetio

Objavljeno:

Dva minuta nakon što je započeo svoje prvo putovanje u svemir, astronaut Nik Hag je razmišljao kako sve teče bez problema.

- Sve je bilo onako kao što sam očekivao - rekao je Hag tada direktoru NASA-e Džimu Bridenstajnu.

Sve je teklo po planu. Hag, koji je rodom iz Kanzasa, postao je astronaut 2013. godine. Sada je konačno išao u Međunarodnu svemirsku stanicu. Sa njim je u kabini letelice Sojuz MS-10 bio ruski kolega Aleksej Ovčinin.

Lansiranje Sojuza
Lansiranje Sojuza foto: AP

Poleteli su sa kosmodroma Bajkonur u 2:40h popodne. Nakon dva minuta, dodatni generatori rakete trebalo je da se istovremeno odvoje od letelice. To je sav njihov posao. Ali, stvari su krenule naopako.

Ubrzo nakon lansiranja, dogodio se kvar u generatorima i let je obustavljen, rezultirajući u sletanju rakete.

- Počeli smo snažno da se tresemo sa jedne strane na drugu, snažno smo udarili u sedišta kada nas je sistem za hitan izlaz odvojio od raktete. Dok se sve to dešava, tresete se okolo, a vid vam je zamućen. Čuo sam zvuke alarma i video crvena svetla na motoru za uzbunu. Imao sam živopisnu spoznaju da danas nećemo stići do orbite, da nas izbacuju iz rakete i da moramo da sletimo - priseća se Hag.

Mesto gde su sleteti
Mesto gde su sleteti foto: Reuter

Kada se kabina odvojila od rakete, doživeo je početni šok. Onda je počela da juri ka zemlji pod oštrijim uglom nego što je to predviđeno za sletanja.

Astronauti su se prvo osetili kao u bestežinskom stanju, da bih zatim osetili snažnu vuču gravitacije. Morali su da uspore kako bi otvorili padobran, i u tom trenutku morali su da dišu pomoću stomaka. 30 dugih sekundi je trajalo njihovo odvajanje od rakete, a onda su se setili procedure sletanja kroz koju su na treningu prošli stotine puta.

- Bilo je puno stvari koje sam tad želeo da kažem. Shvatate da ste u velikom problemu, ali i da imate najviše šanse da uspete ako ostanete smireni i setite se treninga - kaže Hag.

Samo sletanje na Zemlju nikada neće zaboraviti, prvenstveno zbog fizičkih senzacija koje je tada osetio. Astonaut Skot Keli je svoj povratak iz svemira opisao kao "pad niz Nijagarine vodopade u buretu koje gori".

Hag na aerodromu
Hag na aerodromu foto: Reuter

Međutim, Hag i Ovčinin su uspeli da slete, iako su se par puta odbili od zemlje. Sve je trajalo 15 minuta.

- Pogledali smo jedno drugo i znali smo da smo preživeli - seća se Hag.

Spasioci su brzo došli do njih, jer su sleteli na mesto predviđeno za evakuaciju. Kada mu je spasilac kucnuo na prozor i dobio odgovor, nije krio oduševljenje. Hag je prošao tek sa nekoliko masnica.

- Kada sam ga video na aerodromu, bio je vedar kao i obično. Bio sam oduševljen. Trening se isplatio - priča direktor NASA-e.

Hag se sada nalazi nazad u Hjustonu, a i dalje jednakom snagom želi da ode u svemir, gde je trebalo da živi šest meseci.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.