U OVOJ FIRMI RADI SE ČETIRI DANA NEDELJNO, ZA ISTU PLATU: Rezultati ovog eksperimenta su NEVEROVATNI
Foto: Profimedia

zanimljiv eksperiment

U OVOJ FIRMI RADI SE ČETIRI DANA NEDELJNO, ZA ISTU PLATU: Rezultati ovog eksperimenta su NEVEROVATNI

Produktivnost zaposlenih je porasla za 5 posto na samom početku, dok se u istom periodu nivo stresa na radnom mestu smanjio za 7 posto

Objavljeno:

Firma "Perpetual Gardijan" iz Novog Zelanda sprovela je zanimljiv eksperiment - svojim je zaposlenima omogućila da za potrebe stručne studije nekoliko meseci rade četiri dana u nedelji za istu platu.

Tu je meru uprava firme prvenstveno želela da implementira kako bi svojim zaposlenima olakšala uspostavljanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života.

Stručnjaci iz područja upravljanja ljudskim resursima bili su uključeni u taj eksperiment kako bi definisali na koji način takva mera utiče na radnu produktivnost. Prema završnim rezultatima, produktivnost zaposlenih je porasla za 5 posto na samom početku, dok se u istom periodu nivo stresa na radnom mestu smanjio za 7 posto.

Osnivač firme Endru Barnes, meru je odlučio da sprovede prvenstveno kako bi svojim zaposlenima omogućio da više vremena provode sa svojom decom, zato što je verovao da će upravo tako podstaknuti njihovu radnu produktivnost.

- Zaista verujem da se roditelji koji provode više vremena sa svojom decom mogu više da se posvete svojim poslovnim zadacima, zato što se manje brinu i ne osećaju grižnu savesti - rekao je Barnes, naglasivši da se nada da će i drugi poslodavci, podstaknuti pozitivnim zaključcima studije, svojim zaposlenima omogućiti isto.

Nakon dvomesečnog sprovođenja eksperimenta, rezultati su dokazali da se 78 posto ispitanika svoju produktivnost povećalo za 24 posto.

Džarold Har stručnjak za upravljanje ljudskim resursima na Tehnološkom univerzitetu u Oklandu, složio se sa zaključkom istraživanja, naglasivši da ravnoteža između privatnog i poslovnog života izuzetno pozitivno deluje na sve sektore produktivnosti na radnom mestu.

- Odmorniji i bezbrižniji zaposleni značajno su efikasniji tokom radnog dana, od čega na kraju najviše profitiraju poslodavci – rekao je Har.

Novozelandski ministar rada Iain Lis-Galovej je pohvalio rezultate studije, obećavši da će ih predstaviti drugim poslodavcima kako bi ih ohrabrio da i oni implementiraju takav način poslovanja.

- Jako sam zainteresovan za promovirsanje svih oblika poslovanja koji u prvi plan stavljaju svoje zaposlene i njihove interese – rekao je Lis-Galovej.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Poslovni.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.