U EVROPU STIGLI DŽINOVSKI AGRESIVNI CRVI! Prvo su mislili da je neslana šala, a onda... (FOTO)
Foto: Printscreen Twitter / The Independent ‏ Verified account

BIOLOZI ŠOKIRANI

U EVROPU STIGLI DŽINOVSKI AGRESIVNI CRVI! Prvo su mislili da je neslana šala, a onda... (FOTO)

Pregledom brda pristiglih materijala, naučnicima je postalo jasno da po francuskim vrtovima već duže vreme haraju ovi predatorski crvi

Objavljeno:

Kada je profesor Jean-Lou Justine dobio prvu fotografiju divovskog crva, biolog je bio oduševljen, prenosi Washington Post. Ovi gigantski crvi ne pripadaju europskim vrtovima u kojima se uzgaja povrće.

- Nemamo mi takve životinje u Francuskoj, rekao je Justine, profesor Nacionalnog prirodoslovnog muzeja u Parizu. Ovi grabežljivi crvi potiču iz Azije, gde je puno toplija i vlažnija klima, a kako su došli na europski kontitent, naučnicima nije jasno.

Nedelju dana kasnije, Pierre Gros, koji je prvi uočio crva, poslao je profesoru još jednu fotografiju na kojoj je bila druga vrsta golemog crva. Justine je prvo mislio da se Gros zeza s njima.

– Čovek donosi ove crve s putovanja i pretvara se da ih pronalazi u svom vrtu, uveren je bio Justine. On i njegovi saradnici ubrzo su shvatili da nije reč o šali pa su zamolili građane da im pošalju fotografije ako uoče divovske crve.

Pregledom brda pristiglih materijala, naučnicima je postalo jasno da po francuskim vrtovima već duže vreme haraju ovi predatorski crvi.

– Ova vrsta prilično je misteriozna, živi u zemlji i lako ih je prevideti, a to uostalom i objašnjava kako su se slučajno proširili širom sveta – objasnio je britanski naučnik Archie Murchie s Instituta za agronomiju.

Reč je o crvima predatorima koji se hrane glistama, a svoj plen ubijaju malim količinama otrova tetrodotoksina kojim paralizuju svoj plen. Naučnici nisu bili šokirani veličinom crva, već činjenicom u kojoj se državi to dogodilo.

– Ovo je Francuska! Mi bismo trebali biti razvijena zemlja. Imamo mnogo naučnika. I opet, nitko do sad nije identifikovao crve – zaključuje Justine.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.