OVAJ ČOVEK JE NAJVEĆA MAŠINA ZA UBIJANJE U ISTORIJI: Prošlo je TAČNO 100 GODINA od njegove pogibije! (VIDEO)
Manfred fon Rihthofen, Foto: AP

IKONA, BREND I LEGENDA

OVAJ ČOVEK JE NAJVEĆA MAŠINA ZA UBIJANJE U ISTORIJI: Prošlo je TAČNO 100 GODINA od njegove pogibije! (VIDEO)

U domovini su ga zvali "Crveni baron" i slavili kao viteza neba, a neprijatelji su mu skovali drugi nadimak - "Crveni đavo" - iz straha i poštovanja podjednako

Objavljeno:

Njegov foker bio je svetlocrven, njegovi borbeni uspesi zapaženi i krvavi. Sto godina nakon što je oboren, koliko je istine u mitu o Manfredu fon Rihthofenu, poznatom Crvenom baronu? Po njemu se zovu prodavaonice, restorani, igrice, čak i smrznute pice, piše Index.hr. Poznati pas iz stripa - Snupi, bigl Čarlija Brauna, pretvarao se da se bori protiv njega, a deca i danas mogu sastaviti njegov slavni trokrilac od Lego kockica. Manfred fon Rihthofen, legendarni letački as iz Prvog svetskog rata, za života je bio slavljen kao pop zvezda. Danas je ikona, brend i legenda, sve u jednom. Crveni baron, koji zapravo nosi nemačku plemićku titulu Freiherr (što se u engleskom govornom području prevodi kao baron), rođen je 1892. u Vroclavu, u tadašnjoj pruskoj Šleziji, u plemićkoj porodici s bogatom vojničkom tradicijom. Svoje dvokrilne i trokrilne fokere bojao je u crveno, što mu je postao zaštitni znak. U njima je u Prvom svjetskom ratu oborio osamdesetak neprijateljskih aviona, mahom iznad Francuske.

U domovini su ga zvali "Crveni baron" i slavili kao viteza neba, a neprijatelji su mu skovali drugi nadimak - "Crveni đavo" - iz straha i poštovanja podjednako. Njegovo ime kasnije će nacisti iskorištavati u propagandne svrhe. O Crvenom baronu širile su se mnoge legende, a jedna je scena prikazana u brojnim pričama i filmovima: U vazdušnom dvoboju primetio je da je suparniku u britanskom lovcu zatajila automatska puška, a pošto nije hteo da puca na nekoga ko ne može da se brani, samo ga je prisilio da sleti. Na zemlji, Von Rihthofen se s neprijateljskim pilotom rukuje i nudi mu cigaretu. Ova, a i mnogobrojne druge legende koje su prikazuju sportski duh, viteštvo i plemenitost nemačkog letača verovatno nemaju previše podloge u istini.

Replika crvenog trokrilnog fokera
Replika crvenog trokrilnog fokera foto: Wikipedia Commons

Istoričar Joakim Kastan, koji je napisao opsežnu biografiju Manfreda fon Rihthofena, sumnjičav je prema mitu o vitezu neba.

Kaže da za legendarnu epizodu s cigaretom nema dokaza, ali je zabeleženo da je Crveni baron znao da puca na onesposobljene protivnike. Od više od stotinu pilota i članova posade koje je oborio, samo ih je 33 preživelo, rekao je Kastan. Lovac u vazduhu Kastan zaključuje da je propaganda služila tome da se maskira Rihthofenova ličnost. On je pre svega bio strastveni lovac, još od mladosti, sakupljao je trofeje i tražio slavu. Vazdušne dvoboje smatrao je takmičenjem. Druge strasti bile su mu strane. Žene ga, na primer, nisu naročito zanimale iako je imao mnogo obožavateljki. Usprkos činjenici da je Crveni baron nacionalsocijalistima, pre svega šefu Luftvafea Hermanu Geringu služio kao uzor, i što se savremeni Bundesver nakon brojnih radikalnih skandala pokušava ograditi od negativnih elementa iz prošlosti, Fon Rihthofen je i danas uzor mnogim pilotima nemačke vojske, a po njemu je nazvana i jedna eskadrila stacionirana u Vitmundu, na severu Nemačke, gde će mu na stogodišnjicu smrti 21. aprila biti odata počast. Ljudi u Vitmundu ponosni su na njega. Crveno slovo "R" na njihovim je avionima. Zapovednik eskadrile Kaj Olemačer kaže da je Fon Rihthofen deo vojničkog identiteta i simbol zajedništva i dužnosti. "Mi gledamo osobu, a ne režim", kazao je. Kastan priznaje da je Crveni baron najuspešniji pilot Prvog svetskog rata. "Nema sumnje da je bio neustrašiv i hladnokrvan", kaže, ali dovodi u pitanje mit o "viteškim vazdušnim borbama".

- Ne vidim u njemu nikakve junačke ciljeve. U stvarnosti rata vlada čista brutalnost, on je iznad svega hteo da obori što više neprijatelja - rekao je. Fon Rihthofen je i to sam iskusio. Jednog letnjeg dana 1917. ozbiljnije je ranjen u glavu. Metak ga je na trenutak zaslepeo i paralizovao, ali je uspeo da primeti avion pre nego što je izgubio svest. Suprotno savetima lekara, ubrzo je ponovo leteo. Poginuo je 21. aprila 1918. iznad severne Francuske. Nije stradao u nekoj epskoj vazdušnoj borbi, nego su ga pogodili meci iz automatske puške s zemlje dok je leteo iza neprijateljskih linija. Neki istoričari tvrde da je Fon Rihthofen nakon ranjavanja postao suludo odvažan i da ga je takvo ponašanje i odvelo u smrt.

BONUS VIDEO: 9 GODINA ČEKALI NA OVU BEBU GORILE! Rastopićete se kada vidite koliko ga mama obožava!

(Espreso.co.rs/Index.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.