POSLE SVAKOG KUPANJA, NJIHOVA ĆERKA JE DOBIJALA OSIP: Kada su saznali od čega boluje, život im se potpuno promenio!
Devojčica ima retku bolest, Foto: Facebook printscreen

retka bolest

POSLE SVAKOG KUPANJA, NJIHOVA ĆERKA JE DOBIJALA OSIP: Kada su saznali od čega boluje, život im se potpuno promenio!

Malenoj Ajvi smetaju čak i sopstvene suze

Objavljeno:

Roditelji Ajvi Engerman, devojčice koja ima samo 18 meseci, bili su u šoku kada su saznali koju dijagnozu je dobila njihova ćerka.

Ona je alergična na vodu! Dijagnostikovana joj je vodena urtikarija, izuzetno retka bolest koja se manifestuje pri dodiru s vodom.

Ubrzo nakon kontakta obolele osobe s vodom bilo koje temperature stvara se osip po telu. Ajvi ne sme ni zaplakati. Čim joj krenu suze njeno lice natiče. Čak i od znoja nastane reakcija na koži. Više se ne sme igrati na snegu, a čak i par kapljica kiše na njenoj koži izazove osip.

Njena majka Britani strahuje od trenutka kada će morati svojoj kćeri da saopšti da ne sme plivati u bazenu niti se sa svojim sestrama igrati u vrtu s prskalicama.

- Volela je kupanje u kadi, a sada vrišti prije svakog kupanja. Njena koža nakon kupanja izgleda kao opekline trećeg stepena. Trči okolo i viče da joj je vruće. Teško je to gledati. - kaže Britani.

Reakcija nakon dodira s vodom potraje između 15 minuta do sat vremena, no ukoliko uzme antihistamin, jedini lek koji deluje, njen organizam se brže oporavi.

- Sve sam pokušala da joj olakšam situaciju, ali ništa ne pomaže. Situacija je sve gora.

Prema rečima Britani, Ajvi se kupa dva puta nedeljno, osim ako se zaprlja u igri. Ograničili su joj aktivnosti na otvorenom kako bi izbegli dodatna kupanja.

Lekari za sad preporučaju samo oralno uzimanje antihistaminika dvaput dnevno, ali Ajvi polako postaje imuna na njih.

Britani kaže da je njena kći jedna vesela devojčica, a tek pre šest meseci su primetili kako njihova kći dobije osip svaki put nakon kupanja. Eliminisali su sve proizvode za kupanje koje su imali, promenili deterdžent za rublje pa i ishranu. Ništa nije pomogolo. Čak su odlazili u hotele i u domove članova uže porodice kako bi videli hoće li joj odgovarati drugačija voda. Ništa nije pomagalo.

Alergolog je konačno postavio dijagnozu, koja ih je ostavila u potpunom šoku.

- Učinićemo sve da joj pomognemo, ali smo takođe zabrinuti za njezinu budućnost. Bojim se da će jednoga dana njeno grlo početi naticati nakon što popije vodu. Pitam se hoće li moći ići u vrtić te hoće li se uopšte moći da se zaposli jednog dana.

Već su primetili da joj izbije osip od mokrenja nakon što popije previše soka ili nekog drugog napitka.

Porodica Engerman osnovala je stranicu za prikupljanje novčane pomoći kako bi prikupili dovoljno sredstava da se presele u novi dom, u kojem bi imali vodovod s pročišćenom vodom, i klimatizaciju kako bi olakšali život svojoj ćerki i ublažili njene reakcije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.