ŠIRI SE EVROPOM, PRETI LI SRBIJI? Vraća se "CRVENI VETAR", BOLEST KOJA JE KOSILA DECU do pre pola veka!
Foto: Nebojša Mandić, Wikipedia

SMRTONOSNA BOLEST 19. I 20. VEKA

ŠIRI SE EVROPOM, PRETI LI SRBIJI? Vraća se "CRVENI VETAR", BOLEST KOJA JE KOSILA DECU do pre pola veka!

Istraživači ističu i da ovaj tip šarlaha koji se danas javlja nije toliko smrtonosan kao raniji slučajevi

Objavljeno: 20:17h

Šarlah, jedna od najsmrtonosnijih bolesti dece u 19. i ranom 20. veku, iznenada je počela ponovo da se javlja u mnogim krajevima sveta.

Ova bakterijska infekcija manifestuje se crvenilom po celom telu, visokom temperaturom, bolovima u grlu, a može da izazove i ozbiljne zdravstvene komplikacije, uključujući i oštećenje srca i bubrega. Sa razvojem antibiotika sredinom 20. veka ova bolest postala je znatno manje smrtonosna.

"Crveni vetar", kako se još naziva ova bolest, širi se sa osobe na osobu, a stalno se iznova javlja i nestaje iz razloga koji nisu dovoljno poznati nauci. Još u 19. veku povremeno je nestajala, iako nije bilo moderne medicine.

Sada su naučnici otkrili da se bolest ponovo javlja, prenosi "Voks". Prema uglednom medicinskom časopisu "Lanset žurnal infektivnih bolesti", od 2014. godine došlo je do naglog povećanja broja obolelih u Engleskoj i Velsu, a trend se nastavio. Stopa se u 2014. godini utrostručila u odnosu na prethodnu godinu. Otkriva se u proseku jedan slučaj među 500 dece do 10 godina, pa se smatra da je ovo naveći talas infekcije u poslednjih 50 godina.

foto: Wikipedia Commons

Brojni regioni u Aziji, poput Vijetnama, Južne Koreje, Hong Konga i Kine takođe beleže dramatičan porast slučajeva ove bolesti od 2009. godine. Prema "Lansetu" stanje se najbolje pratilo u Hong Kongu od 2000. do 2016. godine. Međutim, niko ne zna da li su i kako ovi talasi povezani, ni zašto se dešavaju.

Prema nekim pretpostavkama, sumnja se na promene imunološkog sistema ljudi, što ih čini manje otpornim na bakteriju koja izaziva šarlah. Ipak, autori "Lansetove" studije upozoravaju da je sa porastom obolelih u Velikoj Britaniji i Aziji neophodan veći nadzor na globalnom nivou.

Istraživači ističu i da ovaj tip šarlaha koji se danas javlja nije toliko smrtonosan kao raniji slučajevi, iako je nejasno da li je to rezultat varijacija među bakterijama ili je u pitanju bolja dijagnostika i medicina koju ljudi danas imaju na raspolaganju.

(Espreso.co.rs/Vox/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.