PRVI SIJAMSKI BLIZANCI IMALI NAJNORMALNIJE ODNOSE, NIKOME NIJE JASNO KAKO: Živeli SREĆAN život i UMRLI istog dana
Čang i Eng Bunker, Foto: Printscreen YouTube/CBS Sunday Morning

neverovatna životna priča

PRVI SIJAMSKI BLIZANCI IMALI NAJNORMALNIJE ODNOSE, NIKOME NIJE JASNO KAKO: Živeli SREĆAN život i UMRLI istog dana

Bili su blizanci srasli levom, odnosno desnom stranom grudnog koša

Objavljeno: 11:53h

Braća Čang i Eng Bunker, rođeni 11. maja 1811, na Sijamu - današnji Tajland, bili su nerazdvojni blizanci srasli ligamentom koji se nalazio iznad njihovih kukova. Majka ih je ohrabrivala da što više istežu ligament kojim su spojeni kako bi mogli da, koliko je moguće, funkcionišu "razdvojeno" što su i uspeli jer se ligament kojim su povezani proširio čak 12cm.

Kao rezultat njihove slave, termin sijamski blizanac postao je da se koristi za sve blizance spojene nekim delom tela, bilo koje nacionalnosti.

Trčali su, plivali, pomagali roditeljima u poljoprivredi i kućnim poslovima. Jednom prilikom ih je primetio Britanac Robert Hanter i ubedio njihove roditelje da ih povede na zapad u cirkus na šta su oni pristali. Tamo su nastupali i do šest dana nedeljno, radili salto, podizali tegove i igrali su šah.

Doktori su otkrili da su oba brata osećala ako naprimer golicaju samo jednog ili ako je jedan pojeo nešto što mu se ne sviđa to bi osetio i drugi. Bili su veoma inteligentni.

1838. godine se sele u Severnu Karolinu i tamo upoznali dve sestre svog komšije. Čang se odmah zaljubio u jendu od sestara, a i ona mu je uzratila, pa je tako bilo dogovoreno da se i ENG oženi drugom sestrom.

Nikome nije bilo jasno kako su parovi imali normalan seksualni život, ali su i jedni i drugi imali mnogo dece. Čang je imao desetoro dece, a njegov brat Eng čak 11. Krevet u kom su spavali bio je napravljen za četvoro i braća su ležala u sredini dok su njihove žene bile sa strane.

Za vreme građanskog rata su ostali bez novca pa su odlučili da se vrate u cirkus.

Jednom prilikom Čang je doživeo infarkt pa je njegova cela desna strana ostala paralizovana. Blizanci nikako nisu želeli da budu razdvojeni sve dok nisu došli di godina kada su krenuli da se plaše da će jedan od njih umreti i da će drugi živeti sa lešem.

Međutim doktori nisu hteli da ih razdvoje.

1874. godine Čang dobija bronhitis i dva dana kasnije je preminuo. Eng se probudio pored mrtvog tela i uspaničen nije znao šta da radi. "Onda i ja idem", rekao i je i od tuge i bola preminuo nakon samo tri sata.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.