GODINAMA NIJE PILA VODU PA SU JOJ LEKARI IZ BUBREGA IZVADILI UŽASAVAJUĆU STVAR: Ostali su u ŠOKU zbog ULTRAZVUKA
Bubrežni kamenac na ultrazvuku, Foto: Printscreen/Tviter/@MostafaVai

užas

GODINAMA NIJE PILA VODU PA SU JOJ LEKARI IZ BUBREGA IZVADILI UŽASAVAJUĆU STVAR: Ostali su u ŠOKU zbog ULTRAZVUKA

Ultrazvuk je otkrio stotine bubrežnih kamenaca u njenom natečenom desnom bubregu, veličine od pet milimetra do dva centimetra, prenosi Index.hr

Objavljeno:

Lekari u Tajvanu morali su da uklone više od 300 bubrežnih kamenaca iz 20-godišnjakinje koja je patila od hronične dehidracije zbog konzumacije zaslađenih pića.

Xiao Yu primljena je u bolnicu „Chi Mei“ u Taivanu u decembru 2023. zbog groznice i jakog bola u donjem delu leđa. Ultrazvuk je otkrio stotine bubrežnih kamenaca u njenom natečenom desnom bubregu, veličine od pet milimetra do dva centimetra, prenosi Index.hr.

Yu je priznala da je godinama izbegavala vodu i da je umesto nje pila voćne sokove i alkohol, što je rezultiralo hroničnom dehidracijom i nakupljanjem minerala u njenim bubrezima. Lekari su je operisali dva sata i navodno izvadili tristotinak bubrežnih kamenaca.

Žena se nakon toga oporavila i otpuštena je iz bolnice.

Nutricionistkinja nam je objasnila koliko vode treba da unosimo zimi i kako: „Treba da je ‘žvaćemo’, a ne da gutamo“

„Unos vode ključan je za razređivanje minerala u urinu. Ako telu nedostaje vode, minerali u mokraći mogu se lako koncentrisati, povećavajući rizik od stvaranja kamenca“, objasnio je dr Lim Chye-yang, hirurg koji je izvodio zahvat.

Prema dr Limu, 9,6 odsto tajvanske populacije imaće bubrežne kamence u nekoj fazi života, pri čemu muškarci imaju tri puta veću verovatnoću razvoja bubrežnih kamenaca nego žene. Obično se razvijaju kod osoba od 50 do 60 godina starosti.

00:57

OVO SU RAZLOZI TRAGIČNIH ISHODA PLASTIČNIH OPERACIJA!

(Espreso/Nova/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.